Za sve dame koje sanjaju o braku, postoji verovanje da bi trebalo da nose ovu biljku u džepu

10.03.2024

13:34

0

Autor: K. B.

Mnoge biljke su imale značajnu ulogu u narodnoj medicini i stvaranju magijskih amajlija prema verovanjima iz prošlosti

Za sve dame koje sanjaju o braku, postoji verovanje da bi trebalo da nose ovu biljku u džepu
Devojka - Copyright Profimedia

Ukoliko devojka želi da osvoji ljubav mladića, tradicionalno bi pravila venac od margareta, dok bi nosila grančicu selena kako bi očuvala vernost svog partnera. Ovo su biljke koje su bile povezane s neverovatnim moćima:

Kantarion

Ova biljka, prema starim verovanjima, imala je posebnu moć zaštite žena i očuvanja njihovog zdravlja. Veruje se da je žena trebala nositi cvet kantariona u džepu i piti nezaslađeni čaj od ove biljke.

Margareta

Semena ovog cveta su se koristila za pravljenje ogrlica koje su predstavljale ljubavnu amajliju. Dovoljno je bilo da devojka kroz ogrlicu pogleda mladića kojeg želi, i on će postati njen.

Profimedia
 

Smilje

Ovo mirisno bilje bilo je popularna amajlija među ženama. Nositi grančicu smilja sa sobom smatralo se sredstvom zaštite muža od drugih žena.

Selen

Namijenjen devojkama koje žele stupiti u brak, selen je zahtevao nošenje grančice blizu tela svakodnevno. Jednom nedeljno, devojka koja želi brak trebala je okupati u vodi u kojoj je prethodno potopila ovu biljku, verujući da će magično delovanje selena privući srodnu dušu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike