aktuelno

Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinama

04.09.2024

12:24

1

Autor: V. I.

Pogrešnim sušenjem bilja gubite sav ukus? Evo kako da to sprečite!

Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinama
Copyright Pexels

Bilje iz vaše baštev najbolje je kada se koristi sveže, ali uvek ima više nego što možete da upotrebite u jednoj sezoni. Tu dolazi učenje kako da se suši začinsko bilje. Sušenje na vazduhu nije samo najlakši i najjeftiniji način sušenja svežeg bilja, već ovaj spor proces sušenja takođe može pomoći da se zadrže esencijalna ulja bilja, što pomaže u održavanju njihovog ukusa i arome.

Pre nego što počnete

Sušenje na vazduhu najbolje funkcioniše sa začinskim biljem koje nema visok sadržaj vlage, kao što su lovor, mirođija, anđelika, majoran, origano, ruzmarin, letnji čubar i timijan. Da biste zadržali najbolji ukus ovih biljaka, ili ćete morati da im dozvolite da se prirodno osuše ili da koristite dehidrator za hranu.

Mikrotalasna pećnica ili rerna mogu izgledati kao zgodna prečica, ali oni zapravo kuvaju začinsko bilje do određenog stepena, smanjujući sadržaj ulja i ukus. Koristite ove uređaje samo kao poslednje sredstvo.

Ako želite da sačuvate začinsko bilje sa sočnim listovima ili visokim sadržajem vlage, kao što su bosiljak, vlašac, menta i estragon, možete pokušati da ih osušite dehidratorom, ali za najbolje zadržavanje ukusa razmislite o zamrzavanju. Lako je za napraviti i čak brže od sušenja.

Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinamaUnsplash
 

Kada sakupiti bilje za sušenje

Kada budete spremni da napravite završno podrezivanje bilja za sezonu:

  • Berite začinsko bilje pre nego što procveta za puni ukus. Ako berete grane cele sezone, vaše biljke verovatno nikada neće dobiti priliku da cvetaju. Međutim, do kasnog leta, čak i bilje koje još nije cvetalo počeće da opada kako se vreme ohladi. Ovo je dobro vreme da počnete sa berbom i sušenjem bilja.
  • Secite grane sredinom jutra. Pustite da se jutarnja rosa osuši sa lišća, ali berite pre nego što biljke uvenu na popodnevnom suncu.
  • Nemojte seći celu biljku, osim ako ne planirate da je zamenite. Nikada ne bi trebalo da ih smanjite za više od 2/3 ili da uklonite više od oko trećine grana biljke odjednom.
  • Jednom kada se osuši i čuva u hermetički zatvorenim kontejnerima, bilje će zadržati dobar ukus do godinu dana.
Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinamaUnsplash
 

Šta vam je potrebno:

Makaze ili baštenske makaze

  • Hermetički kontejneri
  • Žica ili gumene trake
  • Papirna kesa
  • Nalepnice za tegle ili kutije
  • Papirni ubrusi

Kako sušiti sveže bilje

Protresite grane: Nežno protresite grane da biste uklonili sve insekte. Uvek ima auto-stopera, a pošto nećete dobro prati stabljike, rešite ih se što više možete odmah.

Uverite se da su biljke suve: Ako ste brali svoje bilje dok su biljke suve, trebalo bi da možete jednostavno da otresete višak zemlje. Ispirite hladnom vodom samo ako je potrebno i osušite papirnim ubrusima. Okačite ili položite grane biljke na mesto gde će imati dovoljno cirkulacije vazduha kako bi se mogle brzo osušiti. Mokro bilje će plesniti i istruliti.

Uklonite donje listove: Uklonite donje listove duž donjeg dela stabjike. Ove listove možete koristiti sveže ili osušiti odvojeno. Za to vreme uklonite suve ili bolesne listove sa isečenog bilja. Požutelo lišće i lišće uočeno bolešću ne vredi sušiti. Njihov ukus je već umanjen stresom sezone.

Spojite stabljike: Povežite četiri do šest stabljika zajedno i povežite ih kao gomilu. Možete koristiti ili kanap ili gumenu traku. Zavežljaji će se skupiti kako se osuše i konopac će olabaviti, pa povremeno proveravajte da snop ne klizi. Ako pokušavate da sušite začinsko bilje sa visokim sadržajem vode, napravite male snopove tako da vazduh struji između grana i da ne trule.

Dodajte bilje u papirne kese (opciono): Iako ovaj korak nije u potpunosti neophodan, neki smatraju da papirne kese pomažu u bržem i temeljitijem sušenju bilja. Probušite ili izrežite rupe u papirnoj kesi i stavite u snop bilja unutra, naopako. Pričvrstite torbu tako što ćete skupiti kraj oko snopa i zatvoriti ga. Uverite se da začinsko bilje nije nagomilano u vrećici. Označite kesu imenom biljke koju sušite.

Obesite bilje naopako: Najstariji način za sušenje bilja je da uzmete gomilu, okačite je naopako u toplu, prozračnu prostoriju i pustite prirodu da radi posao.

Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinamaUnsplash
 

 

Čuvanje začinskog bilja

Odbačite plesnivo bilje: Odbačite sve osušene biljke koje pokazuju i najmanji znak pljesni. Samo će se širiti.

Čuvajte bilje u hermetički zatvorenim kontejnerima: Čuvajte svoje sušeno bilje u hermetički zatvorenim kontejnerima. Male tegle za konzerviranje dobro rade. Plastične kese sa patentnim zatvaračem će takođe raditi. Vaše bilje će zadržati više ukusa ako čuvate listove cele i zgnječite ih kada budete spremni da ih upotrebite.

Datirajte tegle: Stavite oznake i obavezno datume na svoje tegle.

Pohranite tegle na hladno i suvo mesto: Odložite kontejnere sa začinskim biljem na hladno i suvo mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti. Možete odabrati tegle za konzerviranje boje ćilibara koje su dizajnirane da blokiraju sunčevu svetlost.

 
Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinamaFreepik
 

 

Saveti za korišćenje suvog bilja

Kada želite da koristite svoje bilje u kuvanju, jednostavno izvucite stabljiku i izmrvite listove u lonac. Trebalo bi da budete u mogućnosti da olabavite listove tako što ćete proći rukom niz stabljiku.

Koristite oko kašičicu izmrvljenih osušenih listova umesto kašike svežeg bilja.

Suvo bilje je najbolje koristiti u roku od godinu dana. Kako vaše bilje gube boju, tako gube i ukus.

Sačuvajte začinsko bilje kao profesionalac: Ovaj metod sušenja zadržaće mu ukus čak godinamaPexels
 

 

Često postavljana pitanja

Ima li bilja koje ne bi trebalo da sušite? Dok se mnoge biljke mogu sušiti i koristiti kasnije, postoje neke biljke sa nižim isparljivim uljima, kao što su peršun, estragon i vlašac, koje imaju jači profil ukusa kada se koriste sveže. Ove delikatne biljke će izgubiti više svog ukusa i imaće kraći rok trajanja kada se osuše.

Da li bi trebalo dehidrirati ili sušiti bilje na vazduhu? Dehidratacija u odnosu na sušenje na vazduhu vašeg bilja zavisi od sadržaja vlage. Za biljke sa većim sadržajem vlage, kao što je bosiljak, najbolje je dehidrirati. Za bilje bez mnogo vlage, možete lako da se osušite na vazduhu. Bilje sa velikim, mesnatim listovima, poput žalfije, biće potrebno više vremena da se osuši na vazduhu.

Koliko će trajati suvo bilje? Možete očekivati da će vaše suvo bilje trajati jednu do trii godine uz pravilno skladištenje.

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike