Šest razloga zašto bubanj veš-mašine smrducka i kako da rešite taj problem

11.10.2022

08:55

0

Autor: Z. A.

Fokusirani smo na čistoću odeće pa zaboravimo da je i mašini potrebno čišćenje – zapostavljanje uzrokuje neprijatan miris

Šest razloga zašto bubanj veš-mašine smrducka i kako da rešite taj problem
Veš mašina - Copyright Profimedia

Mašina za veš koja smrdi na vlagu dok pokušavate da operete veš može biti neprijatno iskustvo. Uređaji su upotrebom izloženi masnoći s odeće, zalutalim dlakama i otpacima koji ostaju u džepovima odeće.... Postoji šest razloga zbog kojih vaša veš-mašina može imati neprijatan miris, a pomoću nekoliko saveta ih se možete uspešno rešiti.

A mi smo toliko usredsređeni na pranje i održavanje odeće da zaboravimo da i mašini treba malo čišćenja.

Profesionalci kompanije specijalizovane za čišćenje iz Engleske objasnili su u čemu bi tačno mogao biti problem sa smradom koji dopire iz mašine za veš i kako ga rešiti.

Ciklusi niske temperature

Možda su bolji za okolinu, ali pranje odeće na nižim temperaturama može ostaviti oštar miris. Što je viša temperatura pri kojoj mašinu pokrećete, to je verovatnije da će proterati bakterije - inače se mogu nakupiti.

Ovde možete upotrebiti jednostavno rešenje i samo treba pokrenuti „servisno pranje“ na mašini. Pokrenite ga barem jednom mesečno i miris bi trebalo da nestane.

Pixabay
 

Prljava guma na vratima

Ako gumu na vratima ne održavate čistom, nakon nekog vremena iz nje može dopirati neprijatan miris. Osim toga, prljava guma može usporiti protok vode i usloviti razvoj plesni. Kako biste to rešili, samo obrišite unutrašnjost gume – pazeći da to učinite temeljno i da ne propustite nijedan ugao.

Ako postoji plesan koja se već nakupila, upotrebite četku i sprej za plesan da je ukolonite.

Pixabay
 

Loš sistem odvodnje

Kada mašina ne ispušta dobro vodu, može ispuštati miris koji se širi. Voda koja ostane u mapšiini postaje ustajala i može dovesti do stvaranja plesni, sluzi i bakterija.

Pokušajte upotrebiti sredstvo za otčepljivanje odvoda kako biste riješili nakupljenu vodu. Nakon što to učinite, moraćete stvarno dobro očistiti mašinu kako biste bili sigurni da ste se rešili svih zaostalih bakterija.

Upotreba previše deterdženta

Upotreba viška deterdženta znači da većina ostaje u mašinin. S vremenom se talog može nakupiti i početi ispuštati neprijatan miris. To možete izbeći tako da jednom u dve nedelje očistite fioku za deterdžent i filter. Takođe, uvek pripazite da ne prekoračite preporučenu količinu.

Profimedia
 

Vlažan bubanj

Za očekivati je da će se bubanj veš-mašine smočiti, ako je stalno vlažan, to može dovesti do dugotrajnog smrada koji takođe može uticati i na odeću. Kako biste to rešili, obavezno izvadite odeću iz mašina čim ciklus završi, umesto da je ostavite preko noći.

I obavezno ostavljajte vrata otvorena kako biste je izluftirali i pomogli joj da se osuši.

Pexels
 

Ako dobro pere

Još jedan čudan razlog, ali ako mašina dobro čisti odeću, takođe može ostati neprijatnog mirisa u njoj. To se može dogoditi kada je prljavština uklonjena sa odeće, ali ne iz mašine. Pokrenite čisti ciklus ili prazno vruće pranje nakon što ste oprali odeću kako biste uklonili taj miris, odnosno smrad, prenosi The Sun.

Pexels/Rodnae productions
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike