Recept dana: Sutlijaš, lagano kremasta i zavodljivo mirisna poslastica
13.01.2021 | 07:08 >> 13:32
Podseća na detinjstvo
Sutlijaš, slatki pirinač, pirinač na mleku ili rice pudding… širom sveta je poznata poslastica, svuda je omiljena, a jednostavna i po sastavu i po načinu pripreme.
Priprema se od minimalnog broja sastojaka i u samo nekoliko koraka. Neizostavan tokom zimskih meseci, neodoljivi kremasti sutlijaš sa cimetom i vanilom uneće u vaš dom ukuse i mirise detinjstva i obradovati celu vašu porodicu, a posebno mališane.
Sastojci:
- 6 šolja mleka
- 1 šolja pirinča
- 1/4 šolje šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta ili štapić cimeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile ili 1/2 kesice vanilin šećera
- 1/2 šolje kondenzovanog mleka (po želji)
- 2 kašike maslaca (po želji)
- 1/4 šolje suvog grožđa (po želji)
Priprema
1. U velikoj činiji izmešajte mleko, pirinač, šećer, cimet, vanilu i suvo grožđe, po želji.
2. Prokuvajte smesu na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući.
3. Smanjite vatru i kuvajte povremeno mešajući dok pirinač ne postane gust i kremast, 15–20 minuta.
4. Kad je pirinač mekan i kuvan, umešajte kondenzovano mleko i maslac. Dodajte četvrtinu šoljice mleka samo ako je potrebno za željenu gustinu.
5. Sipajte sutlijaš u posude za služenje, pospite mlevenim cimetom i po želji suvim grožđem. Služite odmah.
Bon appetit!!!
možete da pripremite i