Recept dana: Bele pihtije, hladno predjelo od jogurta za sve letnje proslave
30.06.2021 | 06:08 >> 09:35
Jednostavno i lagano
Prelepo, dekorativno hladno predjelo u kojem je osnovni sastojak jogurt. Odlično je u vreme letnjih proslava,
Sastojci:
- 750 ml jogurta
- 200 g majoneza
- 1/2 kašičice soli
- 50 g želatina
- 300 g praške šunke ili bilo koje druge isečene u listiće
- 4 šargarepe
- 1/2 velike tegle kiselih krastavaca
- 4 jaja
Priprema
1 Šargarepu skuvajte i iseckajte na kolutiće. Jaja obarite pa i njih isecite na kolutove, isto tako iseckati i krastavce.
2 Želatin potopite u malo hladne vode (50 ml) i ostavite da nabubri. Stavite sve u malo veću posudu od one koju ste planirali za želatin da pored njega može da stane još nekih 100 ml.
3 Pomešajte jogurt, majonez i so, pa zagrevajte do tačke ključanja, taman dok želatin ne nabubri.
4 Kada je jogurt skoro provreo, sklonite ga sa vatre, pa jednu kutlaču te smese dodajte u želatin. Mešajte da se želatin otopi. Otopljen je kada nema tvrdih delova, nema granulica u masi i sve je fino glatko.
5 Sada tu masu vratite u jogurt i dobro izmešajte. Možete probati da vidite da li je dovoljno slano.
6 Uzmite pleh dimenzija 25 x 40 ili 30 x 35 ili tako nekih sličnih. Na dno poslažite pola praške šunke, kutlačom staviti deo jogurta, pa poslagati red šargarepe, pa opet jogurt, krastavci, jogurt, pa jaja, opet jogurt i red šunkarice, na kraju završiti ostatakom jogurta. Možete slagati i redom koji vi želite, kao i dodavati i oduzimati sastojke koje vi volite.
7 Ostaviti preko noći u frižideru, pa sutradan ili prekosutra seći i služiti. Kada se u frižideru jogurt stegne poklopite nečim. Folijom, nekom daskom za sečenje ili nečim sličnim.
Bon appetit!
možete da pripremite i ovo