Jedan blizanac pridržavao se veganske dijete, a drugi mesne: Ovo su rezultati posle 12 nedelja

20.06.2021

12:50 >> 10:45

0

Autor: Z. A.

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu

Jedan blizanac pridržavao se veganske dijete, a drugi mesne: Ovo su rezultati posle 12 nedelja
Copyright Instagram: theturnertwiins

Hugo i Ros Tarner su identični blizanci koji su odlučili da urade istraživanje sa svojim telima i vide kako se ono menja u odnosu na ishranu.

Dvanaest nedelja Hugo (levo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat blizanac jeo svu hranu s velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku, prenosi boredpanda.com.

Pomogli su im naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, nivo telesne masti i mnoge druge parametre.
Budući da su identični blizanci, idealni su za istraživanje kako dijeta utiče na telo. Uz propisanu ishranu, imali su treninge izdržljivosti pet-šest puta nedeljno, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije.

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 nedelja veganske dijete, Hugov holesterol se smanjio i on je imao više energije koja nije padala tokom dana jer mu nivo šećera u krvi nije toliko padao kao pre. Uz sve to, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posledice. Iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napominje da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ros, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 odsto masnoće, dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto, pa je istraživanje završio s težinom od 85 kilograma. Njegov holesterol ostao je isti tokom celog istraživanja.

Na kraju su zaključili da žele da sprovedu duže istraživanje kako bi dobili tačnije rezultate. Žele da njihovo istraživanje traje barem šest meseci i sve do godinu dana. Naučnici su takođe prikupili fekalne uzorke pre i nakon istraživanja i otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. Ali i kod Rosa su uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promenili.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: vecernji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike