„Zvuk ženskog srca“: Izložba fotografija najpoznatijih muzičkih diva

03.03.2021

07:28 >> 10:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Kroz oko objektiva mlade autorke Marine Pešić na poseban način su zablistale slavne dame: Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček...

„Zvuk ženskog srca“: Izložba fotografija najpoznatijih muzičkih diva
Antonio Ahel/ATA Images - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Izložba fotografija Marine Pešić, pod poetičnim nazivom „Zvuk ženskog srca“, biće otvorena na Dan žena, 8. marta u Galeriji RTS kluba u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da do 20. marta pogledaju više od 40 fotografija poznatih muzičarki i kantautorki sa domaće, svetske i regionalne scene, iz sveta roka, bluza i džeza, nastalih od 2016. godine do danas.

Kroz oko objektiva mlade autorke na poseban način su zablistale slavne dame: Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Tijana Sretković i Jelena Pudar („Neverne bebe“), Maja Cvetković („E-play“), Romana Slačala („Artan Lili“).

ATA Images/Antonio Ahel

U njenom opusu su i planetarne zvezde poput Džoan Baez, Bet Hart, Ana Popović (srpska bluz rok muzičarka sa uspešnom karijerom u Americi), Kendi Dafler, Karo Emerald.

– Izložbu fotografija “Zvuk ženskog srca“ posvećujem damama rok, bluz i džez scene i želim da im na ovaj način iskažem zahvalnost za svaki ton i energiju koju šalju sa bine – izjavila je Marina Pešić povodom svoje autorske izložbe na Dan žena.

– Kada vidim ove fotografije vratim se na trenutak na određena mesta, čujem i doživljavam muziku koju volim. Nadam se da sam bar jednim delom uspela i drugima da prenesem tu magiju razmene energije i emocija, koju nam svaki koncert pruža – ističe autorka.

Inače, ovo je Marinina četvrta izložba u dosadašnjoj karijeri. U Beogradu to je njena prva samostalna, a učestvovala je na još sedam kolektivnih izložbi. Rođena je 1987. godine u Užicu, i od 2016. fotografisala je odabrane muzičke događaje za poznati novosadski portal Remix Press.

ATA Images/Z. Milutinović

Najveći domaći i regionalni sastavi i autori kao što su “Riblja čorba”, Bajaga i “Instruktori”, “YU grupa”, “Kerber” redovni su u kolekciji ove umetnice u vidu fotografija, kao i mnogi drugi, pre svega, rok velikani.

Marina je dobitnica specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”.

Njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na raznim muzičkim albumima.

ATA Images

– Nema surovijeg i zahtevnijeg oka od ženskog dok gleda druge žene. Marina Pešić je izuzetak – kroz svoju ljubav prema rokenrolu, ona nam daruje uspomene na kojima je svaka žena uhvaćena u svom najboljem izdanju – rekla je Jadranka Janković Nešić, muzička novinarka i PR menadžer.

Pročitajte još

– Moćne, ranjive, seksipilne i nežne – žene na njenim fotografijama ispisuju koncertnu istoriju, koju Marina neumorno beleži čuvajući te magične trenutke od zaborava – zaključila je Janković Nešić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike