Bluz za Gerija Mura: Od loše akustične gitare do „Pločnika Pariza“

07.02.2021

19:17 >> 14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Idoli su mu bili Albert King, Elvis Presli, The Shadows i Bitlsi. Kad je video Džimija Hendriksa u svom rodnom gradu, počeo je da razvija svoj prepoznatljiv b

Bluz za Gerija Mura: Od loše akustične gitare do „Pločnika Pariza“
Copyright Profimedia

Robert Vilijam Geri Mur rođen je Belfastu, 4. aprila 1952. godine. Bio je britanski muzičar, najpoznatiji kao bluz-rok gitarista i pevač. U karijeri koju je započeo šezdesetih godina prošlog veka, Mur je svirao sa umetnicima kao što su Fil Linot i Brajan Dauni dok je još bio tinejdžer, što ga je dovelo do članstva u irskim bendovima „Skid Rou“ i „Tin Lizi“ u tri navrata. Nastupao je sa bluz i rok ,,ikonama” kao što su Bi Bi King, Albert King, Koloseum II, Džordž Harison i Greg Lejk, a imao je i uspešnu solo karijeru. Gostovao je na više albuma koji su snimili drugi poznati izvođači.

Profimedia

Odrastao je u istočnom delu Belfasta kao jedno od petoro dece Bobija, promotera, i Vini, domaćice. Kao tinejdžer je napustio grad zbog problema u porodici, jer su mu se roditelji razveli. Veoma rano je počeo da se bavi muzikom. Već sa osam godina je svirao na lošoj akustičnoj gitari, a prvu dobru gitaru dobio je sa četrnaest godina, učeći da svira kao desnoruk bez obzira na to što je bio levoruk. I postao je jedan od najboljih! Sa šesnaest godina se preselio u Dablin kako bi postao muzičar. U ranim danima najveći uticaj na Mura je imao Piter Grin, bluz gitarista grupe „Flitvud Mek“, koji mu je bio mentor. U znak zahvalnosti, Mur je 1995. godine objavio album “Blues for Greeny”, sastavljen od kompozicija Pitera Grina. Na tom albumu Geri svira na Grinovoj čuvenoj „Les Paul“ standardnoj gitari iz 1959, koju je mu je Grin pozajmio nakon napuštanja benda. Kasnije je Mur od njega kupio tu gitaru, jer je Grin insistirao na tome, kako bi njegova gitara “bila u dobrim rukama”.

Ostali idoli su mu bili Albert King, Elvis Presli, „The Shadows“ i Bitlsi. Kad je video Džimija Hendriksa u svom rodnom gradu Belfastu, počeo je da razvija svoj prepoznatljiv bluz-rok stil, koji će biti dominantan tokom cele njegove karijere.

Profimedia

Geri Mur je bio popularan u Zapadnoj Evropi, Skandinaviji, Istočnoj Evropi i Japanu, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama bio manje uspešan. Tokom karijere bio je priznat kao značajan uticaj od strane mnogih velikih gitarista uključujući Martina Bara, Vivijana Kembela, Pola Gilberta, Zeka Vajlda i Džoa Bonamasa.

Tokom karijere duge više od tri decenije svirao je na oko tridesetak albuma, kako solo, tako i u bendovima. Prvi samostalni album „Grinding Stone“ izdao je 1973. godine sa bendom koji je nosio njegovo ime. 1979. objavljuje album „Back On The Streets“ koji je odlično prihvaćen. Prelepa balada „Parisienne Walkways“ (Pločnici Pariza), sa ovog albuma vrlo brzo postaje hit i dospeva na vrh britanske top liste.

Svetsku slavu stekao je antologijskim albumom „Still Got the Blues“ iz 1990. godine, na kome su svirali i B.B King, Albert King i Albert Kolins. Njegov najveći hit sa tog albuma nesumljivo je „Still Got The Blues (For You)“, a odmah za njim i “Oh, Pretty Woman”. Usledili su nešto eksperimentalniji albumi „Dark Days in Paradise“ i „A Different Beat“, zatim „Back to the Blues“ i „Power of the Blues“, a njegov „Close As You Get“ se smatra najboljim bluz albumom 2007. godine.

Profimedia

Geri Mur je preminuo u snu, na današnji dan, 6. februara 2011. godine, od srčanog udara u hotelskoj sobi, dok je bio na odmoru u španskom letovalištu Estepona. „Dejli telegraf“ je izvestio da je Murov fatalni srčani udar bio posledica visokog nivoa alkohola u njegovom organizmu. Njegov stariji sin Džek i ujak Klif Mur izveli su irsku baladu „Danny Boy” na njegovoj sahrani. „Belfast telegraf” je pisao da je to bilo „besprekorno odavanje počasti usled čega je deo ožalošćenih u crkvi otvoreno plakao”. Sahranjen je na privatnoj ceremoniji kojoj je prisustvovala samo porodica i bliski prijatelji, u dvorištu crkve Svete Margarete, u Rotingdinu u Engleskoj.

Pročitajte još

Pred beogradskom publikom poslednji put je svirao 2008. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike