Zlostavljanje na filmu: (Ne)zaceljene rane Danijele Štajnfeld

04.12.2020

13:39 >> 16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Dokumentarni film Zaceli me naše rediteljke i glumice, juče je na 26. Festivalu autorskog filma imao specijalnu projekciju u Kombank dvorani

Zlostavljanje na filmu: (Ne)zaceljene rane Danijele Štajnfeld
Copyright Danijela Štajnfeld Promo/Faf

„Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja žrtava i počinioca seksualnog nasilja sa originalnim materijalom, snimljenim tokom istraživanja procesa prevazilaženja seksualne traume. Autorka, koja je u prošlosti pretrpela seksualni napad, motivisana svojim iskustvom hrabro otvara dijalog o reperkusijama koje zlostavljanje i seksualni čin pod prinudom mogu ostaviti na čoveka.

Danijela Štajnfeld je naša rediteljka i glumica, koja je nakon diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti ubrzo postigla kritički i komercijalni uspeh kao glumica na filmu, televiziji i u pozorištu. Njen kratki film „Rupa“ iz 2015. godine, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu novih filmskih stvaralaca u Njujorku. „Zaceli me“ predstavlja posebno važan projekat za Danijelu, u kom se ona oslanja na svoje lično iskustvo s nadom da inspiriše društvene promene. Film je ove godine prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu evropskog filma Palić. Faf je ovu snažnu tematsku odrednicu, inspirisanu Danijelinim ostvarenjem, ove godine obuhvatio kroz programsku celinu „Zlostavljanje na filmu“.

Film “Zaceli me” Promo/Faf

Pored filma „Zaceli me“, u fokusu ovog programa, publika ima priliku da pogleda „Devičanski izvor“ (Ingmar Bergman), „Mušet“ (Robert Breson), „Horoskop“ (Boro Drašković), „Silovanje“ (Džo Salcman), „Loš spoj“ (Nikolas Roeg), „Profesorka klavira“ (Majkl Haneke) i „Život među zvezdama“ (Kler Denis).

Sledeća projekcija filma „Zaceli me“ biće u petak, 11. decembra, s početkom u 12 časova i 30 minuta u Dvorani Kulturnog Centra.

Festival autorskog filma traje do 16. decembra, a program se nalazi na zvaničnom sajtu faf.rs. Radno vreme bioskopskih dvorana biće do 17 časova svakog dana, a publika će, zbog epidemiološke situacije, imati mogućnost da prati neke od naslova sa Festivala na onlajn filmskoj platformi mojoff.net koji će biti dostupni za iznajmljivanje do 16. decembra.

PROČITAJTE JOŠ: Gaga Antonijević: Srbe na KiM tretiraju kao u logoru, zato je premijera “Dare iz Jasenovca” bila u Gračanici – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike