Više od koncerta: Emotivni nastup Radeta Šerbedžije uz sećanje na Arsena i Montena

12.07.2021

11:29 >> 12:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Veče poezije, master klas glume, nadahnuto recitovanje, sadržajan koncert, odlomci monodrame, sve je to identitet velikog umetnika, koji nikada ne štedi ener

Više od koncerta: Emotivni nastup Radeta Šerbedžije uz sećanje na Arsena i Montena
Copyright Rade Šerbedžija Tanjug/Tara Radovanović

Glumac, muzičar, književnik i pesnik Rade Šerbedžija i prateći bend “Zapadni kolodvor”, održali su sinoć izvanredan koncert pred prepunom Botaničkom baštom “Jevremovac” u Beogradu, što je bio prvi susret svestranog umetnika sa publikom u Srbiji nakon izbijanja pandemije.

Rade Šerbedžija Tanjug/Tara Radovanović

Dramski i muzički umetnik je zaista bio neumoran u poslednja 24 časa, jer je prethodno veče imao koncert na prvom izdanju manifestacije “Banja Luka fest”, a samo sat pre koncerta u Botaničkoj bašti, Šerbedžija je stigao da svečano otvori novu knjižaru “Kosmos” istoimene izdavačke kuće u Knez Mihailovoj ulici. Umetnik je rekao da naziv knjižare “Kosmos” zbog svog kosmopolitskog duha lepo stoji Beogradu i njegovoj najpoznatijoj ulici.

– Nisam ovako nešto očekivao, da vas bude ovoliko, em je korona, em je utakmica Evropskog prvenstva. Hvala vam – sa osmehom se obratio publici u Botaničkoj bašti na koncertu na kom je promovisao svoj poslednji studijski album “Ne okreći se, sine”, objavljen u decembru prošle godine.

Rade Šerbedžija Promo/Vedran Ševčuk i Indir Merdanović

Manji deo publike je imao privilegiju da sedi u prvom delu bašte ispred bine, kao VIP sektor, dok su svi ostali kod Staklene bašte sve vreme stajali kao na luksuznim večerima u prirodi.

– Pripremili smo vam puno toga, biće svega, samo me brine što vi stojite, onda ću možda da kratim program – izjavio je poeta i pevač, uz negodovanje iz publike, jer su se očigledno svi uželeli ovog neprevaziđenog boema i vanserijskog glumca, maestralnog u recitovanju svojih i drugih pesama.

Svaki nastup Šerbedžije nikako se ne može definisati samo kao koncert, uvek je to mnogo više od toga, što se desilo i ove noći. Veče poezije, master klas glume, nadahnuto recitovanje, sadržajan koncert, odlomci monodrame, sve je to identitet velikog umetnika, koji nikada ne štedi energiju i inspiraciju da publici pokloni svoj maksimum.

Rade Šerbedžija Tanjug/Tara Radovanović

Čuvena pesma “Zaboravi” predstavljala je početak umetničkog druženja od puna dva sata, da bi se Rade zatim nadovezao na kompoziciju “Imam pjesmu za tebe”, kao i poznato delo “Panonske trešnje” velikog Arsena Dedića. Uz tu vrhunsku numeru Šerbedžija je ispričao anegdotu kako mu je Arsen napisao tu pesmu i poslao ga na jedno važno takmičenje – Festival tamburaških orkestara u Osijeku. Kad se vratio sa puta, došao je da obraduje velikog šansonjera da je osvojio drugo mesto, na šta je Arsen Dedić mrzovoljan od ranog jutra samo rekao: ”Drugo? Samo?”.

Šerbedžija nije propustio da iskaže ogromnu ljubav koju decenijama gaji prema supruzi Lenki Udovički, te je otpevao pesmu koju je posvetio njoj – “Filipa Kljajića 32”, ne bi li kasnije tokom noći interpretirao i numeru “Povratak ratnika”, koju je napisao zajedno sa njom.

– Moja Lenka trenutno režira Joneska, dramu “Nosorog”, premijera je 31. jula na Brionima – otkrio je planove svoje supruge, koja postavlja novo delo u njihovom zajedničkom pozorištu osnovanom pre više od dve decenije.

Rade Šerbedžija 24sedam/ Goran Sivački

Uspomena na preminulog pevača Kemala Montena nakratko je oživela u vidu duetskog hita Šerbedžije i njega – “Ni u tvome srcu” što je publika pozdravila dugotrajnim aplauzom. Arsen Dedić je bio prisutan u raznim numerama, jer je glumac i pevač počastvovan što je odrastao na njegovim pesmama i stihovima.

Naslovna kompozicija sa aktuelnog albuma “Ne okreći se, sine” nastala je zapravo davne 1989. godine, ali je bila izgubljena u tadašnjem Jugotonu, te je sada dobila novi život.

– Pesma je poruka mom sinu Danilu i njegovoj generaciji, da se ne okreću iza sebe i da ne gledaju na naše probleme i živote, već da gledaju ispred sebe u budućnost, u novi život – istakao je Šerbedžija.

Rade Šerbedžija ATA Images/Antonio Ahel

Poslednji koncert u Beogradu glumac je održao u decembru 2018. godine u rasprodatoj Kombank dvorani, a prema tradiciji svake godine je gostovao u prestonici Srbije, pretežno u Sava centru. Ponekad je i menjao lokacije, kao veliki besplatan koncert u Hali sportova, ali su nastupi u sada zatvorenom Sava centru imali svoju specifičnu draž i autentični autorski pečat.

Atraktivna Botanička bašta pružila je dodatnu romantiku i predivnu atmosferu nastupa na otvorenom, tako da je moguće da će se Šerbedžija vraćati ovom mestu još dugo.

Nije zaobišao Rade ni Branimira Džonija Štulića, lidera kultne rok grupe “Azra”, sa obradom antologijske numere “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, a podsetio se i velikog Miše Kovača i stihova Đorđa Novkovića sa bezvremenskom, neprolaznom baladom “Ostala si uvijek ista”.

Rade Šerbedžija Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Novi album je iznedrio saradnje sa velikim imenima poput Darka Rundeka (“Na nešto me sjeća taj grad”), Gabi Novak i Matije Dedića (“Otkako te ne volim”) i veoma pamtljivu kompoziciju “Eto pjesma”, koja je izazvala oduševljenje publike tokom nastupa.

Koncert nije mogao da se završi bez remek-dela “Ne daj se, Ines”, te savršene, višeslojne muzičke poeme, legendarne pesme kojom Rade uglavnom završava sve nastupe. Ipak, ovaj put je “Ines” otišla pre bisa, tako da je promena u konceptu koncerta bila zanimljiva novina u ovom druženju sa velikim glumcem i pevačem, koji uspeva da paralelno vodi te dve karijere. Kao da upravo to čudesno delo predstavlja vrhunac svakog koncerta svestranog umetnika.

Pročitajte još

Tako je sastanak sa maestrom glume i recitovanja, izvanrednog majstora dramskih poetskih naboja završen posle dva sata, i ostaje nada da će auditorijum češće gledati Šerbedžiju, jedinog umetnika sa ovih prostora koji je uspeo da izgradi zapaženu karijeru u Holivudu i Evropi, radeći sa najvećim rediteljima i glumcima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike