Večeras dodela BAFTA nagrada: Poznati glavni favoriti

11.04.2021

08:18 >> 11:29

0

Autor: Dejan Ćirić

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost, kao i Zlatni globus, obično su dobar pokazatelj ko bi mogao da osvoji Oskara, čija će dodela

Večeras dodela BAFTA nagrada: Poznati glavni favoriti
Copyright Profimedia

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), biće dodeljene večeras u Londonu, u Rojal Albert holu, na ceremoniji bez publike zbog globalne pandemije. Na 74. dodeli, priznanja će biti uručena u 25 kategorija.

Po sedam nominacija imaju filmovi “Nomadland” i “Rocks”, što ih svrstava među najveće favorite, dok po šest imaju ostvarenja “Mank”, “Minari”, “The Father” i “Promising Young Woman”.

„Nomadland“ kineske rediteljke Kloi Žao, sa Frensis MekDormand u glavnoj ulozi, već je nagrađen Zlatnim globusom i nominovan je u kategoriji za najbolji film. Ugledni svetski mediji poput „Varajetija“ i „Gardijana“ objavili su svoje prognoze po kojima Žao ima najveće šanse na ovogodišnjoj dodeli, za razliku od Jasmile Žbanić kojoj se, uprkos tome što je film „Quo Vadis, Aida?“ nominovan i za najbolji strani film i najboljeg reditelja, ne predviđa veliki uspeh.

Profimedia

Apsolutni favorit, po pisanju svetskih medija, u kategoriji najboljeg stranog filma je kanadsko ostvarenje “Another Round” Tomasa Vinterberga, dok je  „The Father“ sa maestralnim Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi, jak favorit u kategoriji najbolji film.

Što se tiče najboljih glumaca velike šanse ima Čedvik Bozman (posthumno), ali je Hopkins za ulogu starca koji boluje od demencije ipak na prvom mestu. Vanesa Kirbi je glavni favorit u kategoriji najbolja ženska uloga za filmu “Pieces of a Woman”, kao i glumac Danijel Kaluja za najbolju sporednu mušku ulogu u ostvarenju “Judas and the Black Messiah”. U kategoriji najbolja glumica u epizodnoj ulozi najveće konkurentkinje su Juh-Jung Jun za film “Minari” i Marija Bakalova za “Borat 2”.

Nagrade BAFTA, kao i Zlatni globus obično su dobar pokazatelj ko bi mogao da osvoji Oskara, čija će dodela biti održana 25. aprila u Los Anđelesu.

Pročitajte još

Britanska akademija za filmsku umetnost osnovana je 1947. godine na inicijativu slavnih filmskih i pozorišnih umetnika kao što su Lorens Olivije, Dejvid Lin i Kerol Rid, u cilju jačanja filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata. 1958. godine spojila se sa Gildom, nagradom koju dodeljuje Američko udruženje televizijskih reditelja i producenata i od 1976. nosi ime BAFTA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike