Festival nitratnog filma: Ostvarenje najvećeg latinskog ljubavnika na otvaranju u Kinoteci

05.06.2021

13:03

0

U trenutku kada je glumio mladog, mišićavog bogataša Ramona Lareda, Rudolf Valentino je već snimio Šeika i postao predmet ženske fascinacije, čak histeri

Festival nitratnog filma: Ostvarenje najvećeg latinskog ljubavnika na otvaranju u Kinoteci
Copyright Promo

Na otvaranju 23. Festivala nitratnog filma, koji se održava od 6. do 15. juna u Kinoteci, publika će moći da uživa u nesvakidašnjoj kreaciji Rudolfa Valentina, jedne od najvećih zvezda neme epohe.

Glumac koji se proslavio ulogama latinskog ljubavnika, što je termin koji je Holivud skovao upravo za njega, uspešno je odigrao lik akcionog heroja Ramona u filmu “Moran sa broda Lejdi Leti” (1922) u režiji Džordža Melforda.

U ovom avanturističkom ostvarenju mladi bogataš Ramon biva otet i odveden na brod krijumčara, ali uspeva da se izbori sa zlikovcima, kao i da spase devojku Moran.

Promo

“Kao heroj grube borbe Valentino je otkriće. Fizički izgleda kao deo toga, ali to za publiku predstavlja šok, verovatno zato što je toliko dugo bio poistovećen sa ulogama ljubavnika”, pisao je pre gotovo sto godina “Verajeti”.

Promo

U trenutku kada je glumio mladog, mišićavog bogataša Ramona Lareda, Valentino je već snimio “Šeika” i postao predmet ženske fascinacije, čak histerije. Ali, u većini od svojih dotadašnjih dvadesetak filmova nastupao je kao negativac, nevaljali mangup, žigolo, ili kombinujući neke od ovih karakteristika čineći zapravo “latinskog ljubavnika iz budoara”.

Promo

U filmu “Moran sa broda Ledi Leti” on je prvi put mišićavi junak, avanturista koji je spreman da se bori do kraja sa okorelim i zastrašujućim zlikovcima. Krajnji proizvod je zabavna drama prepuna akcije, sa sjajnim morskim kadrovima i zapanjujuće realističkom brodskom scenografijom.

Pročitajte još

Za odličnu restauraciju ovog bezrazložno zaboravljenog filma treba zahvaliti Kraljevskoj kinoteci Belgije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike