Urlik kojota kao inspiracija: Film o Morikoneu premijerno na Venecijanskom festivalu

21.08.2021

13:00 >> 13:12

0

Autor: Dejan Ćirić

Ennio je sveobuhvatan portret dvostrukog Oskarovca, jednog od najuticajnijih i najplodnijih muzičara dvadesetog veka, koji je stvorio preko 500 filmskih muzič

Urlik kojota kao inspiracija: Film o Morikoneu premijerno na Venecijanskom festivalu
Copyright Enjo Morikone/Profimedia

U okviru predstojećeg Venecijanskog festivala, koji će biti održan od 1. do 11. septembra, premijerno će biti prikazan dokumetarni film “Ennio” posvećen legendarnom Enju Morikoneu (1928-2020). U ostvarenju koje je režirao italijanski reditelj Đuzepe Tornatore, priča se o životu i karijeri čuvenog italijanskog kompozitora.

“Ennio” je sveobuhvatan portret dvostrukog Oskarovca, jednog od najuticajnijih i najplodnijih muzičara dvadesetog veka, koji je stvorio preko 500 filmskih muzičkih zapisa.

Enjo Morikone/Profimedia

Dokumentarac govori o maestrovoj priči u vidu dugog intervjua koji je sa slavnim umetnikom vodio upravo reditelj Tornatore. O Morikoneu su u ovom dokumentarnom filmu govorili i Bernardo Bertoluči, Đulijano Montaldo, Marko Beloćo, Dario Arđento, braća Tavijani, Karlo Verdone, Beri Levinson, Roland Džofe, Oliver Stoun, Kventin Tarantino, Brus Springston, Nikola Pjovani, Hans Cimer, Pat Meteni, i to kroz muziku i arhivske snimke.

Film takođe nastoji da otkrije Morikoneove manje poznate aspekte, poput njegove strasti za šahom i poreklo nekih njegovih muzičkih intuicija, poput urlika kojota koji ga je inspirisao temu za film “Dobar, loš, zao”, piše Variety.

– Radio sam sa Enjom Morikoneom trideset godina. Snimio sam skoro sve svoje filmove sa njim, a da ne spominjem dokumentarce, reklame i projekte koje smo bezuspešno pokušavali da spojimo. Za to vreme naše prijateljstvo se sve više učvršćivalo. Tako, film za filmom, kako je moje razumevanje njegovog lika kao čoveka i umetnika postajalo sve dublje, uvek sam se pitao kakvu vrstu dokumentarca bih mogao da snimim o njemu. I danas mi se san ostvario – rekao je Đuzepe Tornatore i nastavio:

Enjo Morikone/ Profimedia

– Želeo sam da napravim film i da ispričam priču o Morikoneu publici širom sveta koja voli njegovu muziku. Moja namera nije bila samo da mi Enjo ispriča svoju životnu i priču o svom magičnom odnosu sa muzikom, već i da pretražim arhive širom sveta za intervjue iz repertoara i druge snimke u vezi sa bezbroj prošlih saradnji između Morikonea i najvažnijih filmskih stvaralaca njegove karijere.

Pročitajte još

Strukturirao sam dokumentarni film “Ennio” kao audio-vizuelni roman koji se oslanjao na isečke iz filmova za koje je komponovao muziku, slike sa repertoara i koncerte, kako bi upoznao gledaoce sa strašnom egzistencijalnom i umetničkom karijerom jednog od najomiljenijih muzičara dvadesetog veka – rekao je Tornatore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike