U uvodnoj špici serije "Porodica" pesma sa kultnog albuma Milana Mladenovića

30.03.2021

08:50 >> 11:06

0

Direktan povod za nastanak teksta ove pesme bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994.

U uvodnoj špici serije "Porodica" pesma sa kultnog albuma Milana Mladenovića
Copyright Youtube / Printscreen / Zadužbina Milana Mladenovića

Gledaoci kraj malih ekrana imali su sinoć priliku da odgledaju prvu epizodu serije “Porodica” koja će prikazati poslednjih 48 sati koje je porodica Milošević provela zajedno neposredno pred hapšenje bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Društvene mreže su se, razume se, usijale, kako sa pozitivnim, tako i sa negativnim kritikama, a ono što nikako nije moglo da promakne je sjajan odabir muzike – najviše u uvodnoj i odjavnoj špici.

– Muziku je birao direktor fotografije Aleksandar Ilić uz moju malu pomoć i konsultacije kompozitora Vladimira Pejkovića. Trudili smo se da svaka pesma i teksualno i melodijski odgovara svakoj epizodi – rekao je reditelj Bojan Vuletić.

Pesma koja, prema mišljenju mnogih, najbolje opisuje život devedesetih, a koja će biti u uvodnoj špici svih pet epizoda je pesma “Crv” sa kultnog albuma Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube “Angels breath“.

Youtube / Printscreen / Zadužbina Milana Mladenovića

“Angel’s Breath” je nedavno doživeo svoje reizdanje, u saradnji Zadužbine Milana Mladenovića, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records. Sniman je u Subinom studiju “Wah Wah” u Sao Paulu početkom 1994. godine. Pored Sube (keyboards) i Milana (glas, gitara, truba, usna harmonika), na albumu sviraju i brazilski muzičari Fabio Golfeti (Fabio Golfetti) na gitari i Žoao Paraiba (João Parahyba) na udaraljkama.

Autor svih tekstova je Milan, osim “Praia do Ventu Eternu” (Milan i Taciana Barros) i pomenute “Crv” (Milan i Maja Maričić).

“Angels’s Breath” se pojavio, nažalost, kad Milan Mladenović već nije više bio sa nama, u decembru 1994. godine. Spot za pesmu “Crv” je osmislio Milan, a zajedno sa bosanskim rediteljem Alešom Kurtom je prikupio dokumentarni materijal i snimio pevanje za spot u studiju prilikom boravka u Parizu u maju i junu 1994. a nakon njegove smrti Milanova partnerka Maja Maričić, koja je i koautor teksta, je realizovala spot po njegovoj ideji, piše Zadužbina Milana Mladenovića u opisu pesme.

Direktan povod za nastanak teksta bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994.

– Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i vreme lokalnih ratova – stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji “Angel’s Breatha” u Barutani na Kalemegdanu 1994. godine.

– Ovo vreme je takođe vreme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke, preko privrednih grana, do umetnosti. Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea – p.a.), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada.

Youtube / Printscreen / Zadužbina Milana Mladenovića

– Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog – napisao je tada Mladenović i na najbolji način opisao to vreme.

U seriji “Porodica” mnogi su komentarisali i pesmu iz odjavne špice, koja je obeležila 1990-e godine na ovim prostorima, numeru “Tek je 12 sati” grupe “E.T”.

Inače, kako pišu mediji, na kraju narednih epizoda gledaoci će čuti različite songove kao što su “Noć je vedra nad Srbijom” grupe “Models”, zatim “Ajkula”, Ele Bi, kao i “Samo u snu” grupe “Fanki Dži”.

Pročitajte još

Ono što je zanimljivo jeste da se u poslednjoj epizodi neće čuti niti jedna pesma iz vremena devedesetih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike