Bendu „Dram“ pripala nagrada Zadužbine Milana Mladenovića

22.09.2020

22:39 >> 13:45

0

Večeras je prvi put prikazan dokumentarac Plaža večnog vetra sačinjen od arhivskih snimaka na kojima su Mladenović i Mitar Subotić Suba 1994. godine u Bra

Bendu „Dram“ pripala nagrada Zadužbine Milana Mladenovića
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Rođendan Milana Mladenovića okupio je večeras na Kalemegdanu neka od najvećih imena rokenrol scene kako bi odali počast vanvremenskom i jedinstvenom „dečaku iz vode“, ali i dodelili nagradu Zadužbine Milana Mladenovića za muzičko delo od izuzetnog značaja, koja je ovoga puta pripala mladom beogradskom bendu „Dram“ za pesmu „Daj mi sve“.

U „Bitef art kafeu“ evocirale su se uspomene na davna minula vremena, a svakako najemotivnije za sve prisutne Milanove prijatelje i kolege bilo je ekskluzivno prikazivanje dokumentarnog desetominutnog filma sačinjenog od arhivskih snimaka na kojima su Mladenović i Mitar Subotić Suba 1994. godine u Brazilu, samo nekoliko meseci pre nego što je Milan preminuo.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Film nosi naziv „Plaža večnog vetra“, po prvoj pesmi sa albuma „Angels breath“, koji je nedavno „Jugoton Croatia records“ objavio u reizdanju.
Narativ u ovom filmu sačinjen je od tekstova iz njegovog dnevnika koje je vodio dok je boravio tamo, a za potrebe dokumentarca čitao ih je Svetozar Cvetković.
Na panelu koji je vodila Dubravka Duca Marković, a u kojem su učestvovali Zoran Janjetov, Nenad Milovanović i Natalija Cvijić, istaknuto je da su Milan i Suba kroz svoju umetnost i muziku dokazali da ne moraju da budu fizički prisutni da bi kroz svoje delo i umetnost na najlepši i najplemenitiji način brisali granice i povezivali ljude na ovim prostorima.
Ovom prilikom prvi put je prikazan i spot za pesmu „Metak“, jedne od dve antiratne numere takođe s pomenutog albuma.
U odabiru najboljeg benda učestvovao je žiri u sastavu: Srđan Gojković Gile, Mirela Priselac Remi i Darko Rundek.
Mirela Priselac Remi je, u razgovoru za 24sedam.rs, kazala da je za nju ovaj zadatak bio nešto veoma odgovorno i predivno, jer je morala da odabere bend koji treba da donese novi zvuk na scenu, a istovremeno da bude naslonjen na nešto što je Milan kroz svoju muziku prenosio „da na neki način daje pozdrav nekim prošlim vremenima, ali istovremeno pruža ruku budućnosti“.

Mirela Priselac Remi
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Kada sam dobila 243 muzička fajla, oduševila sam se time koliko kreativnih, genijalnih, maštovitih bendova sam čula, i bilo je jako taško to izabrati. Ono što smo tražili od finalista su svežina i nešto što ćete doslovno izdvojiti iz mase – kaže Mirela Priselac Remi i dodaje:

– Oslanjala sam se na taj unutrašnji osećaj. Pobednička pesma ima vrlo moderan i suveren stil, a opet i organski zvuk s kojim bih mogla da opravdam zašto je to bend koji je dobio nagradu Zadužbine Milana Mladenovića.
Ona je istakla da postoji još uvek veliki broj mladih koji na svom rancu ispisuju EKV i da to pokazuje koliko je to bio inovativan bend, a Milan kao osoba veliki pacifista i kreativac.

– Mislim da su to karakteristike koje bi svakoj mladoj osobi trebalo da puno znače i nešto na šta bi trebalo da se ugledaju. Važno je da ukažemo na tu mladu, svežu krv na muzičkoj sceni i da im damo njihovih pet minuta – naglašava muzičarka.
Gile se nadovezao i istakao da u bendovima nema direktnih uticaja EKV, ali da se oseća koliko je Milan uticao svojom ličnošću i beskompromisnim stavom da brani svoju umetnost i svoj umetnički kredo.

Srđan Gojković Gile Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom, Rundek nije mogao da prisustvuje dodeli, ali je poslao video-snimak u kojem je poručio da mu je velika čast što je bio deo žirija.

– Bilo je barem 50 pesama koje su imale visoke muzičke i tekstovne kvalitete. Ono što mi je zapalo za oko je to da je u svim pesmama dosta preovladavao pesimističan ton. Šteta je to, znam da nije sjajno vreme, ali život je bogat mnogim stvarima i nisu sve samo crne – kazao je muzičar.
Ovogodišnji finalisti bili su bendovi „Mrave brojim“ iz Hrvatske, „Nekud“ iz Srbije, „Sale i Sedlari“ iz Srbije, „Natalee“ iz Srbije, „Rebel star“ iz Srbije, „Klinika Denisa Kataneca“ iz Hrvatske, Sara Renar iz Hrvatske, „Plejgraund hasl“ iz Hrvatske, „Čao Portorož“ iz Slovenije, „Despot Tomić“ iz BiH, „Dukatt“ iz Srbije, „Medžik buš“ iz Srbije i „Buč Kesidi“ iz Srbije.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nagradu su uručili članovi benda „Artan Lili“, prošlogodišnji dobitnici, a sastoji se i iz novčanog dela od 2.000 evra. Kako u Zadužbini ističu, cilj nagrade je da podrži muzičare u odnosu prema umetnosti kakav je negovao Milan Mladenović, a koji podrazumeva stavljanje integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike