Uvrnuta strana filma: U “Kumu” niko nije smeo da pomene mafiju, a Vivijen Li se na kastingu za “Prohujalo s vihorom” takmičila sa 1.400 glumica!

30.10.2020

13:25 >> 13:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Iza kamere je, ponekad, mnogo zanimljivije...

Uvrnuta strana filma: U “Kumu” niko nije smeo da pomene mafiju, a Vivijen Li se na kastingu za “Prohujalo s vihorom” takmičila sa 1.400 glumica!
Copyright Profimedia

Priče iz „grada anđela”, pod okriljem holivudskog glamura, oduvek su bile i biće interesantne ne samo pasioniranim ljubiteljima filma, već svima kojima je magična industrija pokretnih slika privlačna makar toliko da, pored novih ostvarenja, saznaju i nešto više o glumcima, njihovim ulogama i životima. Kult filmske zvezde je fenomen sam po sebi, pa i ne čudi što je bezbroj takvih priča ispričano, i tek će biti, jer iz Holivuda svakodnevno stižu novi filmovi, nova lica, zanimljivosti, aktuelnosti i intrige, a mi vam prenosimo niz manje poznatih detalja sa snimanja nekih čuvenih ostvarenja.

  • Na kastingu za antologijski film „Prohujalo sa vihorom“, Vivijen Li je čak 1.400 glumica ostavila u senci i u ušla u legendu maestralno odigravši jednu od najvećih glavnih ženskih uloga svih vremena.
  • Nikol Kidman je, mnogo godina kasnije, ostvarila jednu od najznačajnijih uloga u karijeri, kurtizanu Satin u blokbasteru „Mulen Ruž“, u kome je nosila najskuplju ogrlicu dotad prikazanu na filmu. Imala je 1.308 dijamanata i koštala je skoro milion dolara. Manje blistava strana priče je da je Kidmanova, vežbajući plesnu koreografiju, pala i povredila koleno i dva rebra. Većina njenih scena je, dok se nije oporavila, snimljena tako da se vidi samo do pojasa, jer je bila u invalidskim kolicima.
  • Peh na snimanju filma „Roki“ imao je Silvester Stalone, koji je insistirao na tome da scene boksa, u četvrtom nastavku priče o Rokiju Balboi, budu realne. Od kolege Dolfa Lundgrena zatražio je da ga udari svom snagom, posle čega je završio na intenzivnoj nezi.
  • Danijel Krejg je, kao agent 007, prošao sa nešto lakšim povredama kada je u Pragu snimao „Kazino Rojal“. Izgubio je dva prednja zuba, pa je njegov lični stomatolog hitno doleteo iz Londona, ne bi li rešio problem. Pomoći, ipak, nije bilo za tri vozila čija je vrednost procenjena na oko 300.000 dolara, a koja su uništena tokom snimanja.
  • Kad smo kod automobila, zanimljiv je podatak da je tokom snimanja filma “Transformersi: Tamna strana meseca“ uništeno njih 532.
  • Profimedia

  • Još jedna ikona Holivuda, čuvena Odri Hepbern, nije, kao Vivijen Li, imala veliku konkurenciju za ulogu Holi Golajtli u legendarnom filmu „Doručak kod Tifanija“, ali je zato mrzela danska peciva, što joj je otežalo snimanje poznate uvodne scene. Ipak, visina honorara od 750.000 dolara, koja ju je, pored Elizabet Tejlor, učinila najplaćenijom glumicom tog vremena, bila je dovoljna da i uvodna scena i ceo film steknu kultni status. Odri je, inače, imala 31 godinu dok je igrala devetnaestogodišnju Holi, a neprevaziđena mala crna haljina, koju je nosila u filmu, prodata je na aukciji u Londonu za skoro milion dolara, što je drugi najskuplji filmski suvenir koji je ikada prodat.
  • Prvi je Oskar za najbolji film koji je osvojio „Prohujalo sa vihorom“. Zlatna statueta je prodata za milion i po dolara.
  • Kada već spominjemo Oskar, “Gospodar prstenova: Povratak kralja“ osvojio ih je 11, u svih 11 kategorija u kojima je bio nominovan, a mnogi glumci ovenčani najvećom filmskom nagradom su se na veoma neobične načine pripremali za ostvarenja u kojima su odigrali neke od svojih najboljih uloga.
  • Tako je Ejdrijen Brodi za film „Pijanista“ želeo da oseti kako je to kad čovek izgubi sve i odvoji se od sveta, pa je prodao stan i auto i prestao da prati medije.
  • Natali Portman se za ulogu u „Crnom labudu“ pripremala punih godinu dana o svom trošku, jer film nije imao sponzore kada je dobila ulogu. Sebi je plaćala časove baleta, a novac za to joj je kasnije nadoknađen.
  • Hit Ledžer se za ulogu Džokera u filmu „Crni vitez“ osamio u motelu u kome je proveo šest nedelja, bez kontakta sa ljudima, razvijajući svaki pokret svog junaka, kao i njegov histeričan smeh i glas.
  • Tom Henks je za film „Forest Gamp“, koji mu je doneo drugog Oskara za najboljeg glavnog glumca, potpisao ugovor po kome se odriče honorara, ali u slučaju da film postigne uspeh, dobija procenat od bioskopskih ulaznica. Film je zaradio 677 miliona dolara od prodaje ulaznica, od kojih je Tomu pripalo 40 miliona.
  • Oskarovci Džodi Foster i Entoni Hopkins su se i zvanično upoznali u sceni u kojoj se Klaris upoznaje sa Hanibalom Lektorom u ostvarenju „Kad jaganjci utihnu“. Pre toga se nisu poznavali. Inače, Hopkins je u ovom filmu odigrao jednu od najboljih uloga u karijeri i osvojio Oskar, a pojavljuje tek nešto više od šesnaest minuta. Uloga FBI agenta Klaris Sterling prvobitno je bila namenjena Mišel Fajfer, ali ju je ona odbila uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. Džodi je tako dobila jednu od svojih najvećih uloga i, naravno, Oskara.
  • Profimedia

  • Pod manje poznate činjenice ili zanimljivosti iz magične holivudske industrije može se podvesti i podatak da reč „mafija“ nijednom nije pomenuta u kultnom filmu „Kum“, jer je prava mafija insistirala na tome, kao da ni mačka, koju u uvodnoj sceni u naručju drži Marlon Brando, nije bila planirana u scenariju. Brando ju je, pre početka snimanja, našao kako luta naokolo i doneo je na snimanje.
  • U originalnom izdanju jedne od najvećih filmskih saga svih vremena „Ratovi zvezda“, Dart Vejder se pojavljuje samo 12 minuta, dok je Volt Dizni zabranio Alfredu Hičkoku da snima u Diznilendu zbog kultnog filma „Psiho“.
  • Džejmsa Kavizela je udario grom dok je bio na krstu za vreme snimanja filma „Stradanje Isusovo“, a na snimanju „Afričke kraljice“ u Kongu, 1950. godine, cela ekipa, uključujući i glavnu glumicu Ketrin Hepbern, razbolela se od dizenterije zbog konzumiranja otrovane vode. Jedino je Hemfri Bogart bio pošteđen, jer je umesto vode sve vreme pio viski.
  • Ekipa filma „Veliki Getsbi“ je za potrebe snimanja važne scene kupila 100.000 litara vode, ne bi li stvorila sintetičku kišu. Nakon što je ta scena završena, kiša je u Plavim planinama, gde je snimano, padala tri dana bez prestanka.
  • Profimedia

  • Patrik Svejzi i Dženifer Grej se nisu podnosili, pa su probna snimanja čuvenog „Prljavog plesa“ bila veoma loša. Radnja filma se dešava u letnjim danima, ali je scena na jezeru snimana u oktobru i bilo je toliko hladno da su glumcima poplavela usta, pa ni u jednom trenutku nema njihovih krupnih kadrova. Dženifer se, s druge strane, toliko plašila da vežba scenu čuvenog podizanja, pa je i njen prvi pokušaj bio pred kamerama.
  • Budžet za neprevaziđeni „Titank“ bio je mnogo veći nego što je pravi brod koštao, a portret Kejt Vinslet koji se vidi u filmu nacrtao je reditelj Džejms Kameron lično.
  • Danijel Redklif je, navodno, slomio više od 80 „čarobnih štapića” igrajući se udaranja u bubnjeve, a tokom snimanja svih filmova o Hariju Poteru, nosio je 160 pari lažnih naočara.
  • Kevin Spejsi je u filmu „Sedam“ odigrao jednu od najznačajnijih uloga u karijeri, koju je dobio samo dva dana pre početka snimanja, dok je Beatris Strejt 1977. godine, za ulogu u filmu „Mreža“, koja je trajala samo pet minuta i dve sekunde, osvojila Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike