Pogled na more i sećanja: Otvorena kuća Ive Andrića u Herceg Novom (FOTO)

12.04.2021

12:03 >> 12:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Svečano otvaranje kuće jednog od najpoznatijih književnika sa ovih prostora započelo je monodramom Na Drini ćuprija dramskog umetnika Tihomira Stanića

Pogled na more i sećanja: Otvorena kuća Ive Andrića u Herceg Novom (FOTO)
Copyright Promo/Miloš Samardžić

Kuća nobelovca Ive Andrića (KNIA), u Herceg Novom otvorena je umetničkim programom „Andrić u Novom“. U godini kada se obeležava 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću otvaranje kuće sećanja na jednog od najpoznatijih književnika sa ovih prostora započelo je monodramom „Na Drini ćuprija“ dramskog umetnika Tihomira Stanića, piše portal Vijesti.

Promo/Miloš Samardžić

Promo/Miloš Samardžić

Predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvorio je KNIA i njenu stalnu muzejsku postavku „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

– Mi smo simbolički vratili Andrićev lik i delo u naš grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom. Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, celom regionu i svetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće, ona počinje večeras i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti – kazao je Katić, kako prenosi Media biro.

Promo/Miloš Samardžić

Promo/Miloš Samardžić

On je dodao da je otvaranje ovog objekta rezultat rada na projektu koji je trajao više od tri godine.

„Tokom proleća 2017. godine krenuli smo u prve radove na čišćenju i uređenju tada ruiniranog i zanemarenog zdanja. Tog leta Kuću smo otvorili za publiku, kao objekat u rekonstrukciji. Potom smo nastavili sa krupnim građevinskim zahvatima na njenoj sanaciji i ove godine priču zaokružili opremanjem objekta – rekao je Stevan Katić.

Promo/Miloš Samardžić

Promo/ Miloš Samardžić

Predsednik Opštine Herceg Novi je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos ostvarenju ideje o, kako je kazao, konačnom privođenju pravoj nameni i oživljavanju ovog zdanja.

– Kuća nobelovca omogućuje Herceg Novom privilegiju koju ima samo nekoliko mesta na svetu – ponovni susret sa Andrićem i njegovom slikom života i ljudi. Ponosan sam i srećan, kao verujem svi u našem gradu, što je ovo mesto konačno postalo dostojno Herceg Novog i Ive Andrića – dom nobelovca koji će pripovedati o njemu i nama, ali i biti središte i povod rađanja nekih novih priča. Revitalizovana Kuća Ive Andrića predstavlja izuzetan moralni i materijalni doprinos našoj zajednici. Ona je novi put i način za širenje kako kulturnih vidika, tako i turističke ponude, koji su neodvojivo vezani sa opštim rastom i napretkom Herceg Novog”, poručio je Katić.

Promo/Miloš Samardžić

Promo/Miloš Samardžić

On je dodao da je njegova želja da Kuća Ive Andrića deli sudbinu njegovog dela – „da bude stvar trajnija od svih nas, most među narodima koji na najbolji način predstavlja naš grad, mesto svetlosti, napretka i čovečnosti, tvorevina koja povezuje sve generacije”.

Promo/Miloš Samardžić

Promo/Miloš Samardžić

Autori postavke su dr Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju KNIA i istoričar književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

Pročitajte još

– Šta je nama danas Andrić? Svakako veliki pisac, umetnik čije je delo živo i životno aktuelno i nadahnjujuće. Njegova se dela doštampavaju, čitaju, tumače. Umetnik koji je gradio mostove među narodima, među ljudima. Mostove koji postojano stoje kao ćuprija na Drini i kao most na Žepi. Sve je ovo dobro znano. Ono što je nama podjednako važno jeste da su Andrić i njegova kuća jedan snažni simbol – simbol da sve možemo i da ništa nije nemoguće – rekao je Vladimir Roganović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike