99 godina „Borbe“: Simbol jednog vremena

19.02.2021

14:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Pozorište Atelje 212 dobilo je ime po broju stolica u Borbinoj sali za sastanke, kojih je 1956. godine zaista bilo tačno 212

99 godina „Borbe“: Simbol jednog vremena
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIC/

Proslava povodom 99 godina od izlaska prvog broja dnevnih novina „Borba“ održana je danas u svečanoj sali Doma vojske Srbije u Beogradu, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je na današnji dan pre skoro jednog veka započela bogata i turbulentna istorija medija.

Gojković je podsetila da je „Borba“ bila privremeno ugašena, da bi kasnije nastavila da izlazi, a danas je ovaj list obeležio i prvu godinu izlaska u novom dizajnu kao besplatne novine dostupne svim građanima.

– Kao ministar zadužen za medije i informisanje osećam lično zadovoljstvo što je medijski arsenal obogaćen novinama čiji sadržaj većim delom čine tekstovi posvećeni kulturi, a danas upravo te teme veoma nedostaju mnogim štampanim medijima – izjavila je Gojkovićeva.

TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIC

Iako smatra da je o značaju kulture za jedan narod, državu i društvo ponekad izlišno govoriti, podsetila je da je kultura veoma važna za nacionalni identitet i za dobru sliku o zemlji u svetu, kao i za stvaranje novih generacija koje će znati da samo oni narodi i društva koji cene i neguju svoju tradiciju, mogu računati na lepšu budućnost punu optimizma.

– Zato je važno što će „Borba“ širokoj javnosti, a što čini već godinu dana, predstaviti i ujedno afirmisati teme u vezi sa kulturom, pogotovo u vreme globalne tehnološko-digitalne revolucije, koja je, pored svojih dobrih strana, donela i manje interesovanja za suštinu, a kultura jeste suština – istakla je ministarka.

Napomenula je da je kroz čitavu svoju istoriju „Borba“ bila neraskidivo vezana za oblast kulture i podsetila da je u njenim prostorijama rođeno čuveno beogradsko i tada avangardno pozorište Atelje 212, kada je odigrana prva predstava “Faust” po drami Johana Volfganga Getea. Inače, to kapitalno delo realizovano je u režiji neprikosnovene Mire Trailović, osnivača i dugogodišnje upravnice Ateljea 212 i direktorke BITEF festivala.

U toj postavci igrala su mnoga kultna i poznata imena domaćeg glumišta poput Marije Crnobori, Mate Miloševića, Viktora Starčića, Ljubiše Jovanovića…

Printscreen/Facebook/Borba

Ministarka je izdvojila dobro poznat zanimljiv detalj da je ovo pozorište dobilo ime po broju stolica u „Borbinoj“ sali za sastanke, kojih je tada zaista bilo tačno 212. Tu je prvi put u Istočnoj Evropi odigran antologijski komad “Čekajući Godoa” Semjuela Beketa, predstavnika drame apsurda.

Za tadašnju „Borbu“ pisali su i izveštavali velikani naše kulture i književnosti – Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Slobodan Selenić, što je, kako je navela, tek mali broj znamenitih ličnosti koje su bile deo bogate istorije lista kao simbola jednog vremena.

Gojkovićeva je ukazala i na to da se nesporni značaj „Borbe“ ogleda i u činjenici da je pokrenula brojna izdanja koja su obeležila decenije srpskog i jugoslovenskog novinarstva, rekavši da sve to potvrđuje koliko je važno što „Borba“ ponovo izlazi i da je neophodno čuvati tradiciju i pokazati da u eri digitalizacije štampani mediji nisu rekli svoju poslednju reč.

– Medij kao što je „Borba” u svom novom izdanju usmeren je na društveno važne teme, ima objektivno i istinito izveštavanje lišeno senzacionalizma. Današnja „Borba“ spoj je dobre tradicije i nove budućnosti – zaključila je Gojkovićeva.

Printscreen/Facebook/Borba

Na ceremoniji proslave 99. rođendana „Borbe“ predsednik Organizacionog odbora Andrija Jorgić podelio je zahvalnice mnogim medijskim kućama. Posebna Priznanja dobili su Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka za uspešne izložbe u 2020. godini, KBC “Bežanijska kosa” za doprinos u borbi protiv pandemije (nagradu je primila direktorka bolnice dr Marija Zdravković) i porodica Ðurić, koja je poseban fenomen hrabrosti i borbenosti, jer majka Jovanka Ðurić sama podiže čak devetoro dece nakon nedavne smrti svog muža.

Pročitajte još

Kratka podsećanja u obliku video priloga posvećena su onima koji nisu više među živima, a radili su nekada u „Borbi“, kao što je istaknuti glumac Ivan Bekjarev i slavni fudbaler i trener Ilija Petković.

Dnevne novine „Borba“ počele su da izlaze 1922, dok je Atelje 212 u istoj zgradi osnovan 1956. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike