Tajanstvena mlada dama sa brojem 8: Konačni rasplet u vezi sa umetničkim delima „Jugoeksporta“

18.05.2021

13:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Ovakva licitacija dogodila se prvi put u istoriji Beograda

Wikipedia/Orjen

Grad Beograd kupio je svih 148 umetničkih dela naših poznatih slikara koja su činila deo stečajne mase preduzeća „Jugoeksport“, na današnjoj aukciji u Agenciji za licenciranje na Terazijama, za 33 miliona dinara.

Licitacija, na kojoj su Grad Beograd predstavljali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavlja epilog višenedeljnog zapleta u kojem nije bilo jasno kako je moguće da remek-dela Milunovića, Popovića, Konjovića, Lubarde… budu ponuđena za samo nešto više od 10 miliona dinara (80 hiljada evra).

Tanjug/Sava Radovanović

Ako se uzme u obzir da samo jedno platno Miće Popovića na tržištu vredi 300.000 evra, onda je razumljivo zadovoljstvo predstavnika Grada Beograda i ministarke Gojković što izvanredna kulturna baština ipak nije završila u privatnim kolekcijama ili u lancima preprodaje na crnom tržištu.

Gradski čelnici su već na početku današnje aukcije izrazili nezadovoljstvo, jer Muzeju grada Beograda, kao ustanovi kulture, nije data prednost preče kupovine. Početna cena je bila oko 10 miliona dinara, ali je usledilo uporno nadmetanje predstavnika Grada i mlade dame koja je licitirala pod brojem 8, a čija je poslednja ponuda bila 29 miliona dinara. Osim nje i Grada Beograda na današnjoj aukciji nadmetalo se još šest zainteresovanih lica.

Tanjug/Sava Radovanović

Kako zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavljuju, pokušaće da ponište licitaciju da bi one u vlasništvo muzeja došle po početnoj ceni.

Gojkovićeva je naglasila da se ovakva licitacija dogodila prvi put u istoriji Beograda.

– Učinili smo sve da zadržimo umetničko blago koje će ostati u vlasništvu pre svega naših građana. „Jugoeksport“ nije privatna kompanija koja se nalazi u stečaju, već su ti artefakti kupovani našim parama. S druge strane, neverovatno je da smo za aukciju saznali iz medija i šokirala nas je informacija da je početna vrednost ponuđenih umetninina bila 80 hiljada evra – rekla je ministarka i dodala da se spremao „plen sastavljen od remek-dela“ srpskog slikarstva za mali novac, iako su te slike proglašene za kulturno dobro.

Tanjug/Sava Radovanović

Shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, Muzej grada Beograda je čitavu ovu kolekciju proglasio za kulturno dobro po hitnoj proceduri, o čemu je obaveštena Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajni upravnik i Privredni sud.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je ovo 36. prodaja umetničkih dela od 2000. godine i naglasio da niko nije reagovao.

– Mi danas nismo u situaciji da pronađemo dela koja su bila vlasništvo Invest Banke. Pre ove aukcije prodato je 7 ili 8 dela iz kolekcije „Jugoeksporta“. Ispostavilo se da neko zna vrednost tih dela – kazao je Vesić i dodao da je ovo prvi put da je država uspela da otkupi umetnička dela koja pripadaju našem narodu.

Wikipedia/Orjen

– Danas smo bili spremni da licitiramo koliko je trebalo. Žao mi je što su nam podizali izno, ali smo po svaku cenu želeli da kupimo ovo. Potpisaćemo ugovor o kupovini, ali istovremeno osporavaćemo ovu prodaju zbog prava prvenstva kupovine Muzeja grada Beograda po početnoj ceni. Na to smo imali pravo jer je reč o kulturnom dobru – kazao je Vesić i dodao da je Agencija bila u obavezi da ponudi Muzeju grada Beograda kupovinu po početnoj ceni po važećem zakonu, kao i da je on zajedno sa saradnicima pregledao slike koje se nalaze u jednom privatnom depou i utvrdio da je većina artefakata oštećena.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti