Remek-dela u stečaju: Umetnička zbirka Jugoeksporta na aukciji

18.04.2021

09:24

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Ponuđenu zbirku čine 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti

Wikipedia/Orjen

Iz stečaja Jugoeksport sistema i korporacije za 10,4 miliona dinara ponuđeno je na prodaju u paketu 148 artefakata među kojima su dela slavnih slikara Popovića, Lubarde, Konjevića, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Ponuđenu umetničku zbirku Jugoeksporta čine 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti. Među brojnim poznatim umetnicima koji su, prema oglasu, autori dela ponuđenih na prodaju su Petar Lubarda, Mića Popović, Milan Konjović, Lazar Vozarević, Milo Milunović, Peđa Milosavljević, Zora Petrović, Emir Dragulj, Aleksandar Deroko i Ana Kapor.

Wikipedia/Orjen

Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja kaže da je oglašena cena za dela velikana srpskog slikarstva praktično poklon.

– Samo jedno delo Popovića, Lubarde, Milunovića, Konjevića premašuje navedenu zbirnu cenu za dela iz stečaja Jugoeksporta. Jedino ako je reč o grafikama slavnih slikara, ali i tada je cena tržišno nerealna – rekao je Kusovac.

Prema njegovim rečima, nekadašnji direktor Jugoeksporta Rade Kušić poklonio je remek-delo Petra Lubarde „Sumrak Lovćena“ Muzeju grada Beograda.

Wikipedia/Orjen

– Kao kustos Narodnog muzeja u Beogradu prošao sam kroz umetničku kolekciju Jugoeksporta i uverio se da je vredna. Možda je ovaj oglas mamac za kolekcionare. Možda je reč o manje vrednim delima slavnih umetnika, ali sve i da je tako cena je i dalje simbolična – smatra Kusovac.

Pročitajte još

Javno nadmetanje za 148 umetnička dela u vlasništvu Jugoeksport sistema u stečaju zakazano je za 18. maj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti