Svetska premijera na dvostrukom Bitefu: Uz „Cement Beograd“ BDP predstavlja novi komad „Living room“

16.07.2021

11:02

0

Autor: Dejan Ćirić

U glavnom programu festivala će biti prikazano 14 predstava iz deset zemalja, dok će domaća pozorišta imati četiri predstavnika

Svetska premijera na dvostrukom Bitefu: Uz „Cement Beograd“ BDP predstavlja novi komad „Living room“
Copyright Predstava "Cement Beograd" ATA Images/Milan Maričić

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Living room” u režiji Ersana Montaga i “Cement Beograd” Sebastijana Horvata biće izvedene 13. i 14. septembra u prologu festivala Bitef.

– Ovakav izbor za sam početak festivala nikako nije slučajan. To je rezultat potrebe umetničkog tima Bitefa da široj javnosti još jednom ukaže na pozitivan iskorak koji je BDP napravio u cilju kreiranja umetnički relevantne ponude savremenog pozorišta. Horvat i Montag su autori afirmisani u širem međunarodnom kontekstu upravo na Bitefu, pa je ovo i dokaz teze da Bitef, uprkos oprečnim mišljenjima, ima značajan uticaj na pozorišni život u Srbiji – saopštila je direkcija ovog festivala.

Predstava “Cement Beograd” Promo/ Dragana Udovičić BDP

Izvođenje komada “Living room” biće svetska premijera koprodukcije BDP-a i Bitef teatra, a predstava prati različite trenutke iz života operske pevačice iz Beograda koja je izgubila svoje najbliže u ratovima devedesetih u Jugoslaviji.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da “Living room” nije politički komentar, već lirska meditacija o prolaznosti, vremenu, izneverenim nadama, usamljenosti i kao takva daje doprinos viziji posthumanog sveta, što je jedna od centralnih tematskih odrednica Bitefa 2021. godine.

Ivan Medenica / Promo / Jakov Simović

Dve godine nakon što su sa predstavom “Ali: strah jede dušu” na 53. Bitefu osvojili Gran-pri “Mira Trailović“, Nagradu lista Politika za najbolju režiju i Nagradu publike, autorski tim Sebastijan Horvat i Milan Ramšak Marković vraća se sa predstavom “Cement Beograd”, inspirisanom komadom “Cement” Hajnera Milera.

“Cement Beograd” je autorski projekat koji kroz dva stilski oštro razdvojena dela, gradi metaforičko upozorenje u vezi sa tim da odustajanje od ideala revolucije vodi ka duhovnoj, moralnoj i fizičkoj degradaciji.

Predstava “Cement Beograd” ATA Images/Milan Maričić

Zbog nemogućnosti da 2020. godine bude organizovan u punom kapacitetu, dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala pod sloganom “Na ivici budućnosti” biće održano od 13. do 25. septembra, sa većim brojem predstava od uobičajenog, pa će u glavnom programu biti prikazano 14 predstava iz deset zemalja, dok će domaća pozorišta imati čak četiri predstavnika.

Pročitajte još

Festival podržava Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike