Jug Radivojević: Vratiti Šerbedžiju na scenu BDP je bio najveći izazov

26.05.2021

09:56

0

Autor: M. Cukić

Izvor: Tanjug

"Pre raspada Jugoslavije, Rade je poslednji put igrao u Beogradu pre 30 godina u komadu "Ko se boji Virdžinije Vulf", baš u ovom teatru", kaže reditelj i direktor BDP

Tanjug / Zoran Žestić

U novoj epizodi vodeo serijala “Tanjug reflektor” gost je bio Jug Radivojević, reditelj i direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovom prilikom je između ostalog govorio o izazovima podizanja kvaliteta repertoara i pretvaranja BDP u jedno od najprepoznatljivijih pozorišnih kuća u regionu, prevazilaženju pandemijske krize, saradnji sa velikanima glumišta kakav je Rade Šerbedžija, ali i ambicioznim planovima “Teatra sa Krsta” u budućnosti.

Cenjeni reditelj napominje da mu je od momenta kada je stigao u Beogradsko dramsko pozorište bilo najteže da ostane dosledan ideji stvaranja novog sistema nastajanja i distribucije predstava.

Tanjug / Zoran Žestić

– Bilo mi je važno da se više niko u pozorištu ne plaši novih rešenja i izazova. Uspeli smo za kratko vreme da unesemo duh reformi u srpski teatar. Posvećenost, novi markestinški pristup i istrajnost doveli su nas do cilja – kazao je Radivojević i dodao da nije bilo lako da se u BDP dovedu značajni autori i glumci iz regiona.

– Uspeli smo da se dogovorimo sa trojicom najboljih slovenačkih reditelja. Tomi Janežič, Dijego Debrea i Sebastijan Horvat su pristali da režiraju predstave u BDP. Bio je to prvi korak u uspostavljanju našeg pozorišta u jedan od najprepoznatljivijih teatara u regionu – poručio je Radivojević.

Prema njegovim rečima poseban je izazov za sve u BDP bio uspostavljanje saradnje sa zvezdom svetske kinematografije Radetom Šerbedžijom.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Šerbedžija je pre raspada Jugoslavije poslednji put igrao u Beogradu pre 30 godina u komadu “Ko se boji Virdžinije Vulf”, baš u Beogradskom dramskom pozorištu. Pretprošlog leta sam pokušao da stupim u kontakt sa Šerbedžijom koji mi je kazao kako počinju pripreme za postavljanje komada “Ko se boji Virdžinije Vulf”. Ideja o koprodukciji se nametnula i Šerbedžija se vratio na scenu BDP – kazao je Radivojević i dodao da se potvrdilo pravilo kako je najlakše dogovoriti se sa najvećim umetnicima.

Tanjug / Zoran Žestić

Za njega nije bilo dileme da je dolazak značajnih glumaca na Crveni Krst jedan od važnih momenata u obnavljanju Beogradskog dramskog pozorišta.

Pročitajte još

– Miloš Biković, Branka Katić, Marko Gvero, Andrija Kuzmanović i Mirijana Karanović su postali članovi BDP i to je obeležilo ovu pozorišnu sezonu u Beogradu – kazao je Radivojević i izrazio zadovoljstvo što će sledeće godine u junu režirati Frank Kastrof, jedan od najznačajnijih reditelja u Evropi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti