Predstavljen program Bitefa: Na sceni roboti i dronovi pod sloganom “Na ivici budućnosti” (FOTO)

29.06.2021

16:22

0

Autor: M. Cukić

Tematski fokus festivala biće na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala

BITEF / Future_Fortune / Dorothea_Tuch

U Beogradu je održana prva konferencija za medije povodom najave dvostrukog, 54. i 55. izdanja Bitefa, koje će se održati od 13. do 25. septembra ove godine.

U glavnom programu festivala će biti prikazano četrnaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea.

Kako je danas u Skupštini grada istakao umetnički direktor Ivan Medenica, tematski fokus festivala koji će se održati pod sloganom “Na ivici budućnosti”, biće na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan.

Ivan Medenica / Promo / Jakov Simović

– To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala. Usko povezan sa tematskim je i estetski (formalni) fokus festivala. On se bavi dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni – najavio je Medenica.

Na konferenciji su govorili i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, direktor Gete instituta Frank Bauman i Ataše za kulturu pri Francuskom institutu i Francuskoj ambasadi Katrin Fodri.

Otvarajući konferenciju za medije, direktor Bitef teatra Miloš Latinović je izrazio uverenje da će Bitef, kao jedan od najvažnijih pozorišnih festivala u Srbiji i Evropi, i ove godine opravdati epitet jednog od najznačajnijih kulturnih događaja, uopšte.

Miloš Latinović / BITEF / Promo / Jakov Simović

Govoreći o odluci da se ove godine održi dvostruko izdanje festivala, Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, istakao je da će predstojeći Bitef biti jedan od specifičnijih (zbog uslova u kojima je realizovan), ali i jedan od najatraktivnijih u dugoj istoriji festivala. Konstatovao je kako je trud Bitef tima prepoznat, pa je za potrebe ovog izdanja opredeljen značajno veći budžet nego inače.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je predstavio koncept dvostrukog izdanja i predstave glavnog programa, koje potpisuju neki od najznačajnijih autora i trupa evropskog i svetskog teatra poput Tomasa Ostermajera, Filipa Kena, Rimini protokola, Vima Vandekejbusa i drugih.

Prema njegovim rečima, publiku Bitefa očekuje predstave u kojima će glavni protagonisti biti roboti, dronovi, veštačka inteligencija, a uživaće i u plesu, performansima…

BITEF/ Promo / Future_Fortune / Marta_Popivoda

– Komad “Tragovi” iz Belgije donosi na scenu JDP savremeni ples koji na svojevrsan način prikazuje sukob čovek i prirode, u tom kontekstu je i predstava “Klimatski plesovi” meksičko-čileanske produkcije koja ukazuje na kompanije koje zagađuju životnu sredinu. Iz Francuske dolazi neobična predstava “Fatalna farma” u kojoj su su pobunila strašila jer više nemaju posla usled uništavanja polja… U drugom delu programa su predstave sa robotima “Future fortune”, zatim sa dronovima “Opčinio sam te” ili “Višnjik u višnjiku” sjajnog Bobe Jeličića koja se održava preko Zoom aplikacije – najavio je neke od predstava Medenica.

BITEF / Kao da kraj nije ni sasvim blizu / Promo / Andrija_Kovac

Na programu je i jedna od najznačajnijih evropskih trupa “Rimini protokol” sa komadom “Konferencija odsutnih” u kojem će umesto glumaca biti angažovana publika.

Staatsschauspiel Dresden “Konferenz der Abwesenden”

Posebno je skrenuo pažnju na napore Bitef tima da, shodno tematskom fokusu 54. i 55. Bitefa, uloži napore u pravcu ekološki svesnog delovanja i predstavio konkretne eko-odgovorne mere u realzaciji festivala, ali i najavio veliku međunarodnu konferenciju na temu ekologije koja će se održati u okviru bogatog pratećeg programa festivala.

Gospodin Frank Bauman je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će nemačko pozorište ponovo biti adekvatno zastupljeno na Bitefu i to, između ostalog, baš predstavom “Neprijatelj naroda” Tomasa Ostermajera, koja izaziva snažne reakcije u svakoj sredini u kojoj gostuje.

FLEŠ / Promo / Quentin_Chevrier

Gospođa Katrin Fodri je govorila o francuskim predstavama, “Fleš” i “Farm Fatal” i izrazila zahvalnost umetničkom timu Bitefa što je odabrao dela nekih od najoriginalnijih umetnika francuskog govornog područja, Filipa Kena i Franka Vigrua.

Pročitajte još

Vizuelni identitet festivala, koji je realizovala agencija McCann Beograd, baziran je upravo na neizvesnosti u kojoj živimo, pokušavajući da je prikaže na način da ne bude nužno zastrašujuća, već intrigantna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti