„Čajanka“ Stefana Milenkovića u Botaničkoj bašti

27.04.2021

09:17 >> 15:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika će imati priliku da uživa u zanimljivom programu - Serenada za gudače” Petra Iljiča Čajkovskog i Godišnja doba” Astora Pjacole

„Čajanka“ Stefana Milenkovića u Botaničkoj bašti
Copyright Stefan Milenković Tanjug/Fondacija NS/N. Babić

Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković prvi koncert uživo pred publikom, od kada se 2020. vratio iz Sjedinjenih Američkih Država, tokom pandemije, imaće sa poznatim kamernim orkestrom “Muzikon” 16. maja u beogradskoj Botaničkoj bašti.

Na koncertu pod nazivom “Čajanka” publika će imati priliku da uživa u zanimljivom programu – “Serenada za gudače” Petra Iljiča Čajkovskog i “Godišnja doba” Astora Pjacole.

Sam koncert će biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim merama, tako da je broj karata ograničen, mesta neće biti numerisana, ali se auditorijumu preporučuje raniji dolazak u najlepšu prirodnu oazu Beograda, kako najavljuju organizatori.

Kamerni orkestar Muzikon “Čajankom” otvara svoju četvrtu koncertnu sezonu “Coinflip” koja prema konceptu predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, nekonvencionalnog izvođenja dela klasične muzike. Kroz programe, aranžmane i lokacije, Muzikon će predstaviti koncerte koji čine “dve strane novčića”, ideje o izvođenju klasične muzike u 21. veku. Neki od koncerata su u klasičnoj formi sa fokusom na usavršavanje izvođenja i saradnji sa gostujućim solistima – vrhunskim stručnjacima iz branše, dok su ostali koncerti eksperimentalni u pogledu žanra kompozicija i pružaju publici novu perspektivu iz koje posmatraju klasičnu muziku.

Tanjug/S. Radovan

Violinista Stefan Milenković je poznat u celom svetu zbog svojih izuzetnih umetničkih sposobnosti, ali i zbog životne posvećenosti humanitarizmu. Postao je poznat kada je sa 10 godina bio pozvan da nastupi pred tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, u Beloj kući, na božićnom šou programu. Posle ovog spektakularnog nastupa, usledio je poziv predsednika Rusije, Mihaila Gorbačova, a čak je i dva puta nastupao pred Papom Jovanom Pavlom II.

Međunarodna karijera mu je veoma bogata i uključuje saradnju i nastupe sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra,  nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrima Orfeus i Aspen, simfonijskim orkestrom Indijanapolisa, simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i simfonijskim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji.

Sarađivao je sa svetski značajnim dirigentima – Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao. Pre skoro dve decenije, tačnije 2002. godine proglašen je za „umetnika 20. veka“ u Beogradu. Karijeru je započeo veoma mlad, nastupajući sa svojim prvim orkestrom kada je imao svega pet godina, a već sa sedam osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju “Jaroslav Kozian”. Taj neverovatan i neočekivan uspeh mu je doneo pozive za nastupe u više od 30 zemalja. Iako je imao tek 16 godina, već tada je odsvirao svoj jubilarni 1.000 koncert u Meksičkom gradu Montereju.

Promo / Filip Milenković

Od te godine postao je pobednik ili finalista na violinskim takmičenjima u Indijanapolisu (SAD), u Hanoveru (Nemačka), takmičenjima Kraljice Elizabete (Belgija), “Tibor Varga” (Švajcarska), “Rudolfo Lipicer” (Italija) i “Paganini” (Italija). Tokom jula meseca umetnik će održati master klas u trajanju od dve nedelje za sve talentovane muzičke mlade naraštaje u Čačku. U prestonici svake godine nastupa na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, i koncerti su uvek rasprodati, a pauza je nastala tek sada, usled pandemije.

Pročitajte još

Pamte se i njegovi duetski nastupi sa velikim muzičarima, kao što je makedonski gitarista i pevač Vlatko Stefanovski, tri rasprodata koncerta u Sava centru (2010), kao i sa lautistom Edinom Karamazovim iz BiH, nekoliko puta na Kolarcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike