Predstavljen program Festivala dokumentarnog filma: Ova ostvarenja ne treba propustiti

18.02.2021

13:43 >> 13:59

0

U okviru manifestacije biće osam dokumentaraca u glavnom programu, publika će moći da ih gleda u bioskopskoj sali, a neke od njih i onlajn

Predstavljen program Festivala dokumentarnog filma: Ova ostvarenja ne treba propustiti
Copyright Promo / DOK / FondationGillesCaron_Clermes

Na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma ДОК #3, koji se održava od 25. do 28. februara u Beogradu i na platformi mojoff.net, publika će imati priliku premijerno da pogleda najnovija ostvarenja dokumentarnog filma.

Igor Toholj, umetnički direktor Festivala, najavio je na današnjoj konferenciji za medije film “Poslednji i prvi čovek“, kompozitora i umetnika Johana Johansona, koji će svečano otvoriti ovogodišnju manifestaciju. Premijera će se održaće u Kombank Dvorani 25. februara od 19 časova.

Promo / Dok fest

Glavni program obuhvata osam ostvarenja, koja će publika moći da pogleda u četiri dana, dok i ove godine festival nastavlja tradiciju i predstavlja takmičarsku selekciju debitanskog filma “Enter Dok” u kojoj se našlo pet dokumentarca: “Putovanje”, “Sreten, Zaboravljeni vajar”, “Nagastyle”, “Interegnum” i “Dan Žena”.

Umetnički direktor Toholj izdvojio je iz glavnog programa pre svega film koji zatvara festival – “Neka vrsta raja” koji je, prema njegovim rečima, vrlo upečatljivo snimljen. Brižljivo komponovanih kadrova, ovaj dokumentarni film nudi istovremeno surov i nežan i nadrealni pogled na beskrajnu potragu za pronalaženjem smisla i ljubavi u završnom činu života. Producent filma je poznati reditelj Daren Aronovski.

– ДОК #3 teži da publici prikaže ostvarenja koja su aktuelna i prate današnje političke i ekonomske tokove, tako da se u glavnom programu našao film “Borba” koji svedoči o sudskom epilogu pet tužbi protiv bivšeg predsednika Amerike i prati pet timova advokata i sudske procese koji i danas traju – kazao je Toholj.

Promo / DOK

Ove godine festival ima samo jedan muzički dokumentarac i to “Mistifikujte: Majkl Hačens” o Majklu Hačensu, međunarodno poznatom pevaču INXS -a, složenom i stidljivom čoveku koji je veći deo svog života proveo pred očima javnosti, retko otkrivajući svoje istinsko ja.

Na današnjoj konferenciji za medije takođe su istakli dokumentarac rediteljke Dolje Gavanski “Dan Žena” koji je umetnički direktor okarakterisao kao film koji na “dinamičan i živ način svedoči o herojskim i pionirskim koracima feminističkog pokreta u SSSR-u posle revolucije do danas”.

Promo / DOK

U okviru festivala premijerno će biti prikazana tri domaća dokumentarca – film “Putovanje” Aleksandre Mitrić Štifanić, “Sreten, zaboravljeni vajar” Danijela Pavlovića, kao i film filmskog veterana Zoltana Šifliša “Ljudi sa kamerom” o Aleksandru Lifki i Ernestu Bošnjaku, ljudima ispred svog vremena.

Milena Debeljković, kordinatorka festivala, je na konferenciji za medije napomenula “da su sve bezbednosne mere preduzete i Festival radi u skladu sa merama koje je prepisala Vlada Srbije u borbi protiv pandemije.” Napomenula je da je i kapacitet sala smanjen.

Pročitajte još

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a publiku očekuje i jedna novina. Pored redovnog programa festivala u salama, neki naslovi naći će se i na onlajn platformi www.mojoff.net.

Karte će biti u prodaji od sutra na blagajni, dok će se više informacija o programu naći na zvaničnim sajtovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike