Pera Detlić slavi 80. rođendan

25.11.2020

17:55 >> 19:15

0

Volter Lanc je crtani lik predstavio publici 25. novembra 1940. godine, kao gostujući lik Endi Pandi u filmu Kuc, kuc

Pera Detlić slavi 80. rođendan
Copyright Printscreen / Youtube

Priča kaže da je jedan dosadni, uporni detlić zagorčavao dane i noći mladom bračnom paru, Volteru Lancu i Grejs Steford dok su u Šervud Lejku provodili svoj medeni mesec. Osim glavobolja, detlić, koga su mladenci nazvali Pera Detlić (Woody Woodpecker), je Volteru dao i jednu ideju (neki kažu da je to zapravo bila ideja njegove žene, dok je Lanc hteo da se reši ptice), da svoje muke prenese u crtani film.

Lanc je Peru Detlića predstavio publici 25. novembra 1940. godine, kao gostujući lik Endi Pandi u filmu „Kuc, kuc“.

Printscreen / Youtube

Crtani filmovi su u to vreme pravljani za bioskopsko prikazivanje, pa Pera u svojim nestašlucima nije bio sputan „manirima“ dostojnim televizije. Njegov lik i izgled su vremenom evoluirali i menjali se, od lude, iritantne ptice, ka prefinjenijem detliću, koji čak prerasta u dobricu.

Profimedia

Peri Detliću je glas u početku pozajmljivao glumac Mel Blank, da bi kasnije tu ulogu preuzela Volterova žena Grejs. Melov glas se i dalje može čuti u uvodnoj špici, kada Pera kaže „Guess who?“ (Pogodi ko sam?).

Godine 1947. Pera je dobio svoju tematsku kompoziciju koja je, naravno, sadržala njegov čuveni, zarazni smeh koji je snimio Mel Blank, a kasnije i Grejs Staford.

Upotrebljena prvi put u epizodi „Wet Blanket Policy“ iz 1948, ova kompozicija je postala prva i jedina numera iz nekog crtanog filma koja je nominovana za Oskara za najblju filmsku muziku!

Printscreen / Youtube

Na zalasku ere emitovanja crtaća u bioskopima, Pera Detlić je svoju televizijsku premijeru imao 1957. u epizodi Šou Pere Detlića (The Woody Woodpecker Show). Zahvaljujući svojoj popularnosti, Pera je ipak punio bioskopske sale sve do 1972, kada je Lanc zatvorio svoj studio zbog sve većih producentskih troškova, a popularni detlić se preselio na televiziju.

Pera Detlić je dobio i svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

 

Pročitajte još: Tom i Džeri slave 80. rođendan: Objavljen trejler za novi film

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike