Od prvog točka do helikoptera na Marsu: Otkrijte super zabavnu istoriju u Silosima

15.09.2021

06:51 >> 07:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Da li znate da su i žene učestvovale u pomorskim bitkama u 18. veku i ko su bile najpoznatije gusarke svih vremena? Ili, zašto su se mornari tetovirali? Sve

Od prvog točka do helikoptera na Marsu: Otkrijte super zabavnu istoriju u Silosima
Copyright Silosi Beograd Promo/ Arhiva Silosa

Beograd će tokom predstojećeg vikenda ugostiti verovatno i najzabavniju postavku ove godine! U beogradskim Silosima, kao svojevrsna najava budućeg muzeja na obali Dunava, od nedelje 19. septembra biće otvorena edukativno-zabavna izložba “Mi pokrećemo sve(t)” u produkciji Gaia pokreta i uz podršku Gebrüder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu. Postavka je zamišljena u stilu nekadašnje rubrike Politikinog zabavnika “Verovali ili ne”, i uz niz manje poznatih zanimljivosti predstavlja istorijat transporta od pronalaska točka do prvog leta helikoptera na Marsu.

Izložba je podeljena u četiri celine, odnosno četiri glavna elementa iz antičke filozofije – vazduh, vatra, voda i zemlja, a sastoji se od niza zanimljivosti i manje poznatih činjenica koje su predstavljene na jedan krajnje zabavan način. Tako nam deo koji pokriva vozove otkriva koji su najbrži, koliko su luksuzne svojevremeno bile vožnje “Orijent ekspresom”, ali i detalje iz romana Agate Kristi.

Promo

– Pandemija nam je ukazala na važnost transporta i naučila nas kako jedan mali zastoj u lancu protoka robe može izazvati velike probleme. Iz tog razloga smo podržali inovativnost i kreativnost organizacije Gaia pokret, sa kojom delimo iste vrednosti, a koja je u saradnji sa beogradskom istoričarkom Jelenom Živković i umetnicom Katarinom Stanković Bjegović osmislila projekat koji najbolje predstavlja našu svrhu, svet transporta i važnost njegovih inovacija u svakodnevnom životu – izjavio je Roland Raith, direktor Gebrüder Weiss Srbija.

Promo/Silosi

Sa tradicijom dugom više od pola milenijuma, Gebrüder Weiss je prepoznatljiv po vrednostima koje neguje, a to su nezavisnost, održivost, posvećenost i izvanrednost usluge. Kroz ovaj projekat žele da podrže predstavljanje svog nasleđa, koje više od pola veka čine Gebrüder Weiss uspešnom i prosperitetnom kompanijom u 35 zemalja širom sveta.

Pročitajte još

Da li znate da su i žene učestvovale u pomorskim bitkama u 18. veku i ko su bile najpoznatije gusarke svih vremena? Ili, zašto su se mornari tetovirali? Sve to, i mnogo više, donosi izložba “Mi pokrećemo sve(t)”, otvorena svakog dana od 19. do 26. septembra u galeriji Silosi Beograd, u periodu od 18 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike