Neobični pozorišni projekat “Umetnik u gladovanju” večeras u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

01.11.2020

14:18 >> 15:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Program rediteljke Irene Ristić biće izveden kao deo izložbe Neću može, hoću mora!

Neobični pozorišni projekat “Umetnik u gladovanju” večeras u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“
Copyright Profimedia

U pitanju je javno čitanje drame po motivima priče Franca Kafke, a osim rediteljke Ristić ispred nezavisne trupe “Hop.La!”, u ovoj realizaciji učestvuju i drugi poznati reditelji u teatru – Ksenija Krnajski, Bojan Đorđev, Anđelka Nikolić, Pavle Terzić, Snežana Trišić – svi članovi UDUS-a, rediteljske sekcije u osnivanju. “Umetnik u gladovanju” nije drama, već priča, mada može postati i pozorišni komad kada takvu priču preuzmu spomenuti reditelji.

Franc Kafka je čitavog života radio u osiguravaćem društvu, kako već dolikuje deci srednje klase, nakon studija prava. Oskudnog društvenog života, sa porodicom i prijateljima komunicirao je mahom preko pisama, u kojima se često žalio što nema uslova da se posveti pisanju, jer mu tako puno vremena oduzima „brotberuf“ (na nemačkom – posao koji donosi hleb).

Autor antologijskih dela “Proces”, “Zamak” i “Metamorfoze” nije se hrabro prepustio gladovanju u umetnosti, niti je ikada poverovao da su dela, van obima životnog ciklusa, vredna opstanka, ali se zato bavio odnosom umetnika i društva ozbiljno koliko i duhovito. Priča je objavljena 1924. godine i predstavlja osnovu za večerašnju predstavu.

Ceo projekat izložbe „Neću može, hoću mora!“ trajaće do 5. novembra, u organizaciji ULUS-a, a događaj se može pratiti i onlajn putem ULUS Jutjub kanala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike