„Nemanjići - rađanje kraljevine“: Posle serije, nova priča o najpoznatijoj srpskoj dinastiji

29.01.2021

07:41 >> 12:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Vladari, ratnici, crkveni velikodostojnici, princeze - odeća Nemanjića predstavljena na izložbi u Hilandarskoj ulici u Beogradu

„Nemanjići - rađanje kraljevine“: Posle serije, nova priča o najpoznatijoj srpskoj dinastiji
Copyright Promo/RTS

Tokom ceremonije otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, videli smo i kostime koji su korišćeni u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“. Od subote, 30. januara, ovi i mnogi drugi kostimi, nakit i oružje iz serije biće izloženi u Hilandarskoj ulici u Beogradu, u prostorijama RTS Kluba.

Promo/RTS

Na izložbi „Nemanjići – rađanje kraljevine“ između ostalog posetioci će moći da vide vladarsku odeću Stefana Nemanje (poput one u kojoj je predstavljen na spomeniku), ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog – Evdokije i Ane Dandolo. Ove i još oko osam stotina kostima, mesec i po dana ručno je pravio tim od 20 ljudi za potrebe serije na čelu sa kostimografom Stefanom Savkovićem i scenografima Kirilom Spaseskim i Miroslavom Mirom Andrejević. Autori su imali za cilj da dočaraju ceremonijalni, ali i svakodnevni život srednjevekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije.

Posebnu draž izložbe čini i to što znamo da su ih na snimanju serije nosili neki od naših najvećih savremenih glumaca – Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Dubravka Mijatović…

Promo/RTS

Uz kostime, posetioci izložbe moći će da vide i replike srednjevekovnog oružja, oruđa i nakita izvedene za prilike snimanja serije. Tematski određenu atraktivnu mini postavku iz fundusa RTS-a upotpunjavaju muzičke kompozicije sa CD-a „Nemanjići – rađanje kraljevine“, autora Dragana Ilića, u izdanju PGP RTS-a.

Pročitajte još

Postavku je pripremila glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, sa scenografkinjom Mirom Andrejević i Aleksandrom Stošić Krstović i biće otvorena za sve posetioce RTS Kluba (Hilandarska 2, zgrada Radio Beograda) od 30. januara do 1. mata, svakog radnog dana do 17 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike