Najpotresniji govor na dodeli Oskara: Film kao spomenik umrloj ćerki (VIDEO)

26.04.2021

06:37 >> 09:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Ako se iko usuđuje da veruje u to da je ona ovde, sa nama na neki način, onda može i da je vidi kako tapše i navija sa nama, rekao je reditelj sa suzama u o

Najpotresniji govor na dodeli Oskara: Film kao spomenik umrloj ćerki (VIDEO)
Copyright Profimedia

Prestižna nagrada za najbolji strani film je na ovogodišnjoj dodeli Oskara otišla u ruke Tomasa Vinterberga, reditelja filma „Još jedna runda“, čiji je govor prilikom primanja nagrade bio najpotresniji i najemotivniji na 93. dodeli najprestižnijeg priznanja u svetu filma.

Nakon što se zahvalio svom timu i kolegama, naročito glavnom glumcu Madsu Mikelsenu, Vinterberg je otkrio da je njegova ćerka Ajda koja je imala samo 19 godina poginula u saobraćajnoj nesreći samo četiri dana nakon što je počelo snimanje filma.

– Ajda je trebalo da bude deo ovog filma. Nekoliko meseci ranije je pročitala scenario i oduševila se. Ako se iko usuđuje da veruje u to da je ona ovde, sa nama na neki način, onda može i da je vidi kako tapše i navija sa nama – rekao je Vinterberg sa suzama u očima.

Profimedia

Vinterberg je i film i Oskara posvetio njoj.

– Napravili smo ga kao spomenik za nju. Tako da, Ajda, čudo se uprvo desilo i ti si deo tog čuda. Možda čak i odnekle vučeš konce. Ali ovo je za tebe – rekao je on.

Reditelj je ranije izjavio kako mu je snimanje „Još jedne runde“ pomoglo da se nosi sa tragedijom koja ga je zadesila.

– To mi je dalo poentu u životu i spasilo me da ne potonem na dno. Osećao sam da mi je data neka viša svrha time što snimam ovaj film za nju. Pre njene smrti imao sam ambiciju da stvorim priču koja je potvrda života, a onda mi je ta ambicija postala potreba. Hteo sam da slavim  život koji tako lako možemo da izgubimo – rekao je on.

Profimedia

Vinterberg se takođe zahvalio svom timu i podršci koju je od njih dobio.

– Posvetili su ovome ceo svoj život, to je učinila cela ekipa i sada je sve to sačuvano na filmskoj traci i, nadam se, ostaće tu u znak sećanja na moju ćerku – emotivno je završio svoje obraćanje poznati umetnik.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike