Nakon 80 godina Francuska vraća umetničko remek-delo naslednicima (FOTO)

16.03.2021

06:01 >> 09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Prvobitna vlasnica Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi finansijski preživela

Nakon 80 godina Francuska vraća umetničko remek-delo naslednicima (FOTO)
Copyright Profimedia

Francuska će remek-delo slikara Gustava Klimta „Ružičnjaci pod drvećem“ vratiti naslednicima vlasnice više od 80 godina nakon što je bila prinuđena da ga proda za vreme nacista, saopštilo je ministarstvo kulture.

Profimedia

Prvobitna vlasnica Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi finansijski preživela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine, izjavila je juče francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo, prenosi Rojters.

Stiasni je deportovana u Poljsku 1942. i umrla je iste godine.

Trgovac umetninama, simpatizer nacista, čuvao je sliku sve do svoje smrti tokom šezdesetih godina prošlog veka, a Francuska, nesvesna njene istorije, na kraju je umetničko delo kupila na aukciji za Muzej D’ Orsej u Parizu 1980, dodala je ministarka.

Profimedia

– Ova odluka o vraćanju vrednog umetničkog dela iz javnih kolekcija ilustruje našu posvećenost pravdi i naknadi za opljačkane porodice –  rekla je Bašlo.

Pročitajte još

Stiasni je nasledila sliku od svog strica, austrijskog industrijalca i kolekcionara umetnika Viktora Cukerkandla, koji je delo kupio 1911. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike