Najbolje za kraj: Završnica filmskog festivala u Sopotu donosi najpopularnija domaća ostvarenja

16.07.2021

09:44

0

Autor: Dejan Ćirić

U subotu, 17. jula biće upriličeno svečano zatvaranje manifestacije i dodela nagrada

Najbolje za kraj: Završnica filmskog festivala u Sopotu donosi najpopularnija domaća ostvarenja
Copyright Ljubomir Bandović, film "Ime naroda"/Promo MCF film

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, 11. jula je počeo 49. Filmski festival u Sopotu i tom prilikom su Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene Miri Banjac i posthumno Veri Baronijan. Glumce, reditelje, producente dočekivali su predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Anastasov Marković, kao i mnogobrojna publika.

Sama završnica festivala (16. i 17. jul), donosi neka od najboljih domaćih filmskih ostvarenja iz proteklog perioda, a sutra u 21 sat biće upriličeno svečano zatvaranje manifestacije i dodela nagrada.

Predstavljamo vam program Sofest-a za 16. i 17. jul:

Kreka – lovac na snove – 17.00

Film „Kreka: Lovac na snove” prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

Uloge: Miljen Kreka Kljaković, Džoni Dep, Madžid Madžidi, Vitorio Storaro, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Mati Lešem, Ridli Skot, Goran Marković, Srđan Karanović.

Oaza – 19.00

Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurki sa ciljem da se on osvoji.

Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

Živ čovek  – 21.00

Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda “Sinovi” Igor Đelić-Đela, živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život.

Uloge: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica.

U subotu, 17. jula, biće prikazani sledeći filmovi:

Prizori iz života džukca – 11.00

Film prati priče pasa lutalica – džukaca. Ove pse spaja ista sudbina – oni su rođeni bez pedigrea, bez stalnog mesta boravka, bez zaštitnika, niti nekog koga bi oni mogli da čuvaju. Ovo ih čini slobodnim, ali takođe i izloženim milosti i nemilosti ljudi i prirode. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

Uloge: Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović, Iskra Brajović, Dejana Bačko, Milica Tričković, Jelena Miljković, Milica Đuran, Lena Subotić.

Film “Prizori iz života džukaca” Promo/Fest

Uprkos magli – 17.00

Paolo, menadžer restorana u malom gradu u okolini Rima, vraća se kući s posla jedne kišovite večeri. Usput primeti promrzlog osmogodišnjeg dečaka na autobuskoj stanici i odluči da ga povede kući. Dečak se zove Mohamed i izbeglica je. Roditelje je izgubio tokom puta za Italiju u gumenom čamcu. Dečakovo prisustvo uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja u početku okleva, ali ipak pristaje da ga primi na prenoćište.

Uloge: Donatela Finokjaro, Ali Musa Sarhan, Đorđo Tirabasi, Tamara Aleksić.

Lihvar – 19.00

Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković, Milica Grujičić, Aleksandar Đurica, Mladen Andrejević, Miloš Milaković, Ivan Đorđević.

Ime naroda – 21. 00

Svetozar Miletić bio je ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele.

U 21 sat biće upriličeno svečano zatvaranje festivala i dodela nagrada.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike