Mira Banjac: Ja sam već na putu da idem gore

12.07.2021

06:47 >> 06:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Dobro je da ostanu te fotografije, zato što ćete možda u njima prepoznati nešto od moje male snage, koja evo traje do sad, istakla je velika glumica na otva

Mira Banjac: Ja sam već na putu da idem gore
Copyright Mira Banjac Promo/Sofest

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, sinoć je počeo 49. Filmski festival u Sopotu i tom prilikom su Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene Miri Banjac i posthumno Veri Baronijan. Glumce, reditelje, producente dočekivali su predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Anastasov Marković, kao i mnogobrojna publika.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

Spomenik Statua slobode, koja predstavlja adaptiranu verziju nagrade Statueta slobode i koja je postavljena je na Kosmajskom trgu kao rad čuvenog vajara Miodraga Živkovića otkrio je Darko Kamarit, član Odbora festivala.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

Na muzičko putovanje sa najpoznatijim melodijama filmske muzike prisutne je poveo umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički, uz koji je kao solista nastupio operski prvak Dragoljub Bajić.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

Filmski festival u Sopotu je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević. On je nasrdačnije pozdravio prisutne i naglasio da Sopot sada ima vidljiv simbol višedecenijskog trajanja filmskih svečanosti pod Kosmajem.

– Siguran sam da će Statua slobode biti znak prepoznavanja našeg grada u budućim vremenima. Njena simbolika je ispunjena stotinama imena najvećih filmskih umetnika i producenata iz naše zemlje i bivše Jugoslavije koji su ovde ovenčani znamenjem slobode i stvaralaštva – rekao Milosavljević.

Živorad Milosavljević, otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

Pod sloganom “U predvorju jubileja”, do 17. jula u takmičarskom programu biće prikazano 23 filma, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti uručio je Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala posthumno Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskiih montažerki u čije ime je nagradu primila njena ćerka Marija, koja je izjavila kako je svedočila koliko je Vera Baronijan bila preplavljena osećanjima i srećom kada je prošle godine saznala da treba da primi ovu nagradu.

Postuhmna nagrada Veri Baronijan, otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest

U Centru za kulturu Sopot postavljena je izložba doajenki našeg glumišta Miri Banjac, pod nazivom „Sva lica Mire Banjac“ o čijem će se stvaralaštvu govoriti na panelu danas, 12. jula.

Govoreći na otvaranju izložbe fotografija njenih filmskih uloga, koju su priredili Pozorišni muzej Vojvodine i prisutni autor Zoran Maksimović, Banjac je naglasila da su to “biografije žena, a iza svake je po jedna sudbina koju je trebalo braniti, koju je trebalo zamišljati”.

Mira Banjac Promo/Sofest

– A ja sam već na putu da idem gore. I dobro je da ostanu te fotografije, zato što ćete možda u njima prepoznati nešto od moje male snage, koja evo traje do sad – bila je emotivna Mira Banjac.

Na izložbi su predstavljene fotografije brojnih filmskih uloga iz šest decenija duge karijere legendarne glumice, u filmovima kao što su “Balkanski špijun” (1984), “Sjećaš li se Doli Bel” (1981), “Ne naginji se van” (1977), “Žuta” (1973) i “Nož” (1999), a glumica je rekla da su “slike jedan mali vremeplov”.

Izložba “Lica Mire Banjac” Promo/Filmski festival Sopot

– Ja sam žena koja treba vas. Ne mogu da budem pasivna, da sedim, da čekam da me onaj gore pozove. Imam svoj ritam i živim zato što ste vi tu oko mene. Dok ima ljudi oko mene, ja sam živa – poručila je Banjac novinarima i zvanicama.

Glumica, koja je sve vreme nosila velike tamne naočare, na kraju svog obraćanja je rekla:

– Lepo da vidite kako sam nekad bila i mlada, to je tako bilo davno, a ovo je moje lice – nakon čega je skinula naočare pozdravljena burnim aplauzom pritusnih.

Pročitajte još

Prvi film na programu Filmskog festivala u Sopotu je „Otac” Srdana Golubovića, koji je publika imala priliku da pogleda nakon otvaranja, a festival će se 17.  jula zatvoriti  filmom Darka Bajića „ Ime naroda“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike