Na mestu gde živi kultura otvoren Festival francuskog filma

22.07.2021

07:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije - Kosančićevom vencu, Kombank dvorani i platformi MojOFF

Na mestu gde živi kultura otvoren Festival francuskog filma
Copyright Otvaranje Festivala francuskog filma Promo/Kombank dvorana

Premijerom filma „Francuska“ reditelja Bruna Dumona, koji je bio deo kanske selekcije za tekuću godinu, sinoć je u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu punom filmske publike, otvoren treći Festival francuskog filma koji će trajati do 25. jula.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije – Kosančićevom vencu, Kombank dvorani i platformi MojOFF. Sada već uveliko tradicionalnu fimsku smotru otvorili su Ambasador Francuske u Srbiji, Žan Luj Falkoni, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor Kombank dvorane i MCF MegaCom filma Igor Stanković.

Otvaranje Festivala francuskog filma Tanjug/Miloš Milivojević

– Srećan sam što će Festival svoj ovogodišnji život početi u divnom okruženju, na divnom mestu i odličnom društvu na Kosančićevom vencu, mestu gde živi kultura. Ove godine imaćete prilike da pogledate filmove kanske selekcije iz 2021. među kojima je i film “Francuska” – rekao je Stanković.

Igor Stanković Tanjug/Miloš Milivojević

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izrazio je zadovoljstvo jer su Francuska i Srbija tradicionalno filmske zemlje.

– Ovogodišnje izdanje festivala predstaviće 12 najaktuelnijih francuskih filmskih ostvarenja i za cilj ima da ovdašnjoj publici prikaže nove tendencije francuske kinematografije. Filmovi koje ćete imati priliku da pogledate navešće vas na razmišljanje o značajnim društvenim pitanjima i navešće vas na smeh ili plač, što i jeste, u sažetom smislu, uloga filma – izjavio je Falkoni.

Žan Luj Falkoni Tanjug/Miloš Milivojević

Poslednjeg dana festivala u Kombank dvorani biće prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, nemačkog reditelja Klausa Dreksela poznatog po naslovima „Porodične veze“, „Na ivici sveta“ i „Amerika“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Pročitajte još

Između ostalih, na festivalu će biti prikazana drama sa elementima komedije “Trijumf” (2020.), reditelja Emanuela Kurkola, francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva Alfreda“ kao i klasici Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike