Muzej afričke umetnosti slavi 44 godine postojanja

22.05.2021

10:43

0

U utorak, 25. maja, u znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (današnje Afričke unije) 1963. godine, obeležava se Dan Afrike u čitavom s

Muzej afričke umetnosti slavi 44 godine postojanja
Copyright Promo / Marija Piroški

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara otvoren je za javnost pre 44 godine, 23. maja 1977. godine, zbog čega će za sve zainteresovane posetioce ulaz biti slobodan tokom čitavog dana (10-18 časova).

Osnivačka zbirka Pečar nastala je zahvalјujući dugogodišnjem boravku i radu jugoslovenskih diplomata Zdravka Pečara i Vede Zagorac na zapadu afričkog kontinenta, a kultura legatorstva u MAU i danas je živa, nakon više od četiri decenije postojanja.

Ovom prilikom, iz dokumentacije MAU izdvajamo reči Vede Zagorac:

– Naš muzej je prvi u svetu koji ima dozvolu i koji je platio taksu za iznošenje eksponata iz svake zemlјe. Ovo je novina u muzeološkim odnosima, što se uklapa u opšti stav naše politike, saradnje i prijatelјstva sa drugim narodima. Ova zbirka je poklonjena Beogradu, ali ne predstavlјa njegovo vlasništvo. Ona je vlasništvo naroda koji je tu umetnost stvorio i naroda u kome će sa velikom pažnjom biti čuvana.

Promo / MAU

U utorak, 25. maja, u znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (današnje Afričke unije) 1963. godine, obeležava se Dan Afrike u čitavom svetu, a brojni kulturni programi tim povodom su tradicionalno organizovani i u Muzeju afričke umetnosti.

Ove godine Muzej afričke umetnosti u saradnji sa Color Media Communications organizuje onlajn konferenciju “Savremena umetnost Afrike u doba pandemije”. Konferenciju otvaraju Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić i direktorka MAU, Marija Aleksić.

Konferencija će biti emitovana uživo putem zvaničnog muzejskog Fejsbuk naloga, kao i putem Jutjub kanala Color Media Communications u utorak, 25. maja u 10 časova.

Promo / MAU

O posledicama pandemije korona virusa na sektor kulture i umetnosti u zemlјama Afrike govoriće Nј.E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira i doajen Grupe afričkih ambasadora u Srbiji, Nј.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kralјevine Maroka u Srbiji, Nј.E. Seif Alah Redžeb, ambasador Tunisa u Srbiji, Nј.E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Srbiji, Nј.E. Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka Republike Srbije pri Unesku u Parizu i Nј.E. Miloš Perišić, ambasador Republike Srbije u Angoli.

Uslediće kritički komentari, analiza projekata koji su problematizovali pitanje odnosa pandemije i umetnosti, kao i lična iskustva kroz priče nekoliko vizuelnih umetnika, kustosa ili rukovodilaca afričkih muzeja i galerija.

Promo / Jelena Janković

Povodom ovih značajnih događaja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je Muzej i u razgovoru sa direktorkom Marijom Aleksić istakao da je u pitanju jedini nekolonijalni muzej afričke umetnosti u Evropi, na šta je Beograd veoma ponosan.

Pročitajte još

Najavlјujući predstojeću rekonstrukciju i prva velika ulaganja nakon otvaranja objekta, gradonačelnik je istakao da se početkom 2022. godine očekuje početak građevinskih radova čija je procenjena vrednost oko 2.2 miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike