„MAD about Hollywood“: Kako je Ava Gardner zavela Madrid

08.05.2021

08:30 >> 11:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Fotografije, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije

„MAD about Hollywood“: Kako je Ava Gardner zavela Madrid
Copyright Profimedia

Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda nove izložbe Instituta Servantes “MAD about Hollywood”. Reč je izložbi fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid, koja otkriva tragove koje su sredinom prošlog veka u Madridu ostavile filmske zvezde zlatnog doba Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici.

Postavka se sastoji iz dva dela, od kojih će prvi biti otvoren u ponedeljak, 10. maja, u holu Jugoslovenske kinoteke, a drugi 18. maja u galeriji Instituta Servantes.

Profimedia

Izložba nas upoznaje sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa, postala poprišta ovih holivudskih superprodukcija.

– Izložba je iziskivala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija. Fotografije, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije – navodi kustoskinja izložbe Esperansa Garsija Klaver, prenose Novosti. Ovaj projekat doprineo je da i dalje prisutni trenuci iz života i stvarnosti ugledaju svetlost dana, ali je prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima „fabrike sreće“, iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara.

Profimedia

Grad je postao atraktivna lokacija zahvaljujući raznovrsnosti pejzaža prirode, niskim cenama tehničkih i ljudskih resursa (statista), mogućnosti jednostavnog dobijanja dozvole za snimanje filmova i bogatog društvenog života glavnog grada Španije, što je bilo izuzetno privlačno za glumce i njihove agente. Dobar primer je i Ava Gardner koja je živela u Madridu od 1953. do 1967. godine i koja je, bez sumnje, bila glavni predstavnik ovog novog načina snimanja filmova.

Profimedia

Pedestih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, u Madrid pristižu superprodukcije i on postaje sedište međunarodnih projekata, dolazaka i odlazaka legendarnih filmskih zvezda i filmskih radnika, što je dovelo do snimanja filmova poput “Spartaka” Stenlija Kjubrika, “Ponoćnih zvona” Orsona Velsa, “Doktora Živaga” Dejvida Lina ili “Sida” Entonija Mana. Pored toga, međunarodna snimanja podstakla su kvalitet i međunarodne angažmane španskih filmskih stručnjaka poput Hila Paronda, Ivon Blejk, Manuela Berengera i Tedija Viljalbe.

Pročitajte još

Izložba će trajati do 16. avgusta. Ulaz je slobodan, a pristup je ograničen na 8 osoba koje mogu boraviti u galeriji istovremeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike