Džindžer Rodžers: Kada je odlučila da izuje štikle i zameni partnera dobila je Oskara

25.04.2021

18:31 >> 19:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Fred Aster je bio odličan, ali ne zaboravite da je Džindžer radila isto što i on, samo unazad i na visokim potpeticama!”

Džindžer Rodžers: Kada je odlučila da izuje štikle i zameni partnera dobila je Oskara
Copyright Džindžer Rodžers/Profimedia

Džindžer Rodžers je bila američka glumica, plesačica i pevačica, rođena 16. jula 1911. godine u Misuriju. Obeležila je jednu eru Holivuda, igrala je u mnogim filmovima, kao i na Brodveju, a učestovala je i u najpoznatijim radijskim i televizijskim programima tog vremena.

U filmskoj karijeri dugoj 50 godina snimila je čak 73 filma, a svetsku slavu je stekla kao plesna partnerka Freda Astera, u nizu holivudskih muzičkih filmova koji su predstavljali revoluciju u žanru mjuzikla. I danas izraz “kao Fred i Džindžer” simbolizuje uspešno partnerstvo i slaganje koje je zauvek ostalo zabeležno u ostvarenjima “Mače po profesiji”, “Zvižduk u noći”, “Ne kladi se na ljubav”, “Veseli razvod”, “Ponoćna zvezda”, “Hoćemo li plesati”, “Priča o Vernon i Ireni Kastl”, “Major i Malena”, “Roberta” i drugim.

Svoje najsjajnije doba mjuzikl je doživeo između 1920. i 1960. godine. Holivud je u to vreme izbacivao i po desetak filmova ovog žanra godišnje, a Fred Aster, Džindžer Rodžers, Džin Keli i Džudi Garland obeležili su ovo zlatno doba. Fred i Džindžer su postali jedan od najčuvenijih glumačkih parova u istoriji kinematografije. Njihovi filmovi ostvarivali su nezamislivo velike profite za to doba, jer je publika hrlila u bioskope da vidi svoj omiljeni par. Džindžer i Fred su „igrali pod zvezdama dok im je magičnost Holivuda svetlucala u očima, budeći sva lažna obećanja“.

Profimedia

Aster je više od svih razvio prefinjeni stil, težio je savršenstvu, provodio je sate na probama tragajući za novim koracima i pokretima. Igrao je sa čivilukom, sa magičnim i nevidljivim cipelama koje same plešu, prkosio gravitaciji igrajući po zidovima i plafonu. Publika nije mogla ni da pretpostavi koliko je neverovatan trud i napor ulagao, jer je sve izvodio s velikom lakoćom. Rodžersova ga je u svemu uspešno pratila.

Džindžer i Fred su svetu predstavili elegantne plesne rutine, postavljene na pesme koje su za njih radili najveći kompozitori tog vremena. Koreografiju je uglavnom radio Aster, ali je Rodžers imala značajan doprinos. Godine 1986. Fred je rekao: „Sve devojke sa kojima sam ikada plesao mislile su da to ne mogu. Naravno da su mogle, ali su uvek plakale. Sve osim Džindžer. Ona nikada nije plakala.“ Aster je jako poštovao Džindžer i u prilog tome govori i njegova izjava da je imala stila i talenta i da su sve ostale sa kojima je plesao izgledale pogrešno.

Osim filmova u kome joj je Fred bio direktni partner, Rodžersova je ostvarila sjajnu ulogu u filmu „Čikago“, a Oskara je dobila za glavnu žensku ulogu u filmu „Kiti Fojl“ 1940. godine.

Plesala je čitav jedan život. Godinama je sve prštalo pod njenim potpeticama. Filmovi su joj bili lepršavi, kao i haljine u kojima je plesala i sve se stalno, vrtoglavo okretalo, i taj ples, i taj smeh. Onda je odlučila da izuje štikle i zameni partnera. Umesto Freda Astera, dobila je Oskara!

Džindžer je rođena je kao Virdžinija Katarina Mekmat i odrastala je uglavnom u Kanzas Sitiju. Njeni roditelji su se razveli pre nego što je rođena. Otac ju je dva puta kidnapovao, ali je vraćena majci i posle toga je više nikada nije video. Njena majka je 1915. otišla u Holivud i pisala scenarije za studio Foks. Džindžer je ostala sa bakom i dedom. Kada je imala devet godina preselili su se u Teksas. Tamo je pobedila na plesnom takmičenju i od tada kreće njen proboj ka Holivudu. Postala je poznata glumica Brodveja, a njene prve uloge na filmu bile su u tri kratka ostvarenja iz 1929. godine. Godinu dana kasnije je potpisala ugovor na sedam godina sa Paramaunt studiom, ali ga je prekršila jer je želela da se preseli kod majke. Godine 1933. imala je zapaženu ulogu u uspešnom filmu „42. ulica“. Igrala je za gotovo sve najveće filmske studije.

Profimedia

Imala je buran privatni život i pet brakova iza sebe. Nezavisno od filmske karijere bila je veliki vernik i tome je posvetila dobar deo svog života. Umrla je na današnji dan, 25. aprila 1995. godine, u svom domu u Rančo Miražu. Imala je 84. godine. Utvrđeno je da je uzrok smrti bio srčani udar.

Kad pogledam svoje životno putovanje, mogu samo da kažem da je to bio zlatan put.

Jedini način da uživaš u bilo čemu jeste da to najpre zaradiš.

Možda sam staromodna, ali crno-beli filmovi i dalje imaju posebno mesto u mom srcu. Oni imaju neuporedivu mistiku i raspoloženje.

Kada se dvoje vole, ne gledaju jedno u drugo, već gledaju u istom pravcu.

Deo radosti tokom plesa jeste konverzacija. Nezgoda je što neki muškarci ne mogu da pričaju i igraju istovremeno.

Majka mi je rekla da sam igrala i pre nego što sam se rodila. Mogla je da oseti stopala koja živo tapkaju u utrobi mesecima.

Kada sam imala 10 godina mislila sam da, kada te dečak poljubi u usne, odmah dobiješ bebu.

Znajte, ništa nije gnusno u tome što je neka žena jaka. Svetu su potrebne jake žene. Ima mnogo snažnih žena koje ne vidite, a koje vode, pomažu i brinu se o jakim muškarcima. One žele da ostanu nevidljive.

Čak i ljudi u braku imaju različita mišljenja, tako mi je rečeno.

Samo ja znam svoj život.

Džindžer Rodžers

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike