Kralj Sunce u beogradskom Adligatu

19.11.2020

06:07 >> 14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Originalna povelja sa zlatnim pečatom francuskog kralja Luja XIV, poznatog kao Kralj Sunce, predstavljena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu s

Kralj Sunce u beogradskom Adligatu
Copyright Profimedia

Svečanosti je prisustvovao ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni, kao i prijatelji Udruženja, operska diva Jadranka Jovanović, Brankica Janković, Adam Sofronijević, Vuk Mirčetić i mnogi drugi.

Osnivač i direktor Adligata Viktor Lazić napomenuo je da je veza između Francuske i Srbije duboka i trajna.

– Moja porodica se bavi kulturom i knjigom poslednjih 250 godina, ja sam deveta generacija koja nastavlja porodičnu tradiciju, i na osnovu ličnog iskustva mogu vam reći da je Francuska kolevka iz koje je nikla srpska kultura. Moji preci su govorili francuski u 19. veku, saznavali o svetu i čitali svetsku književnost na francuskom jeziku, kao i veći deo srpskih intelektualaca, o čemu svedoči više od 200.000 knjiga na francuskom jeziku i o Francuskoj koje se nalaze u Adligatu, kao i pisma srpskih kraljeva koja su kod nas, a koja su skoro u celosti pisana na izvanrednom francuskom jeziku – kazao je Lazić, i dodao da su u Adligatu odlučili da formiraju posebnu zbirku sa dokumentima francuskih kraljeva i vladara, i to isključivo onih koja su lično potpisali francuski vladari.

Viktor Lazić i Žan Luj Falkoni Tanjug/Nikola Anđić

On napominje da su u tu svrhu angažovali čitavu mrežu Adligatovih članova i antikvara u svetu.

– Preko te mreže za Dan Adligata, početkom godine, stigla nam je originalna povelja sa potpisom Napoleona Prvog, a sada prikazujemo povelju Luja XIV. Na putu ka Srbiji je i povelja Luja XV, koja je, takođe, već nabavljena za Adligat. Dugoročni cilj nam je da se formira posebna potkolekcija Burbona u kojoj bismo imali originalne dokumente sa potpisima svih Lujeva, od Luja X do Luja XVIII, a zatim da se ta zbirka proširi na nabavku dokumenata sa originalnim potpisima svih francuskih vladara do današnjeg dana – ističe Lazić.

Povelja Luja XIV Tanjug/Nikola Anđić

O samoj povelji se, prema njegovim rečima, ne zna mnogo.

– Istoričari koji su zaduženi za njeno proučavanje nekoliko puta su tražili da produže rok za detaljno ispitivanje. Znamo samo da je datirana na 1672. godinu i da je troje istoričara iz Amerike i Srbije potvrdilo njenu autentičnost. Postavljena je, namerno, u kutak srpskih kraljeva, na sto Natalije Obrenović. Natalija je bila izuzetno vezana za Francusku, tamo je posle Majskog prevrata i živela i tamo se upokojila, a francuski jezik je bio službeni diplomatski jezik na dvoru Obrenovića – rekao je Lazić.

Žan Luj Falkoni Tanjug/Nikola Anđić

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni je zahvalio Adligatu na ovako izuzetnom događaju.

– Uvek se odlično osećam u institucijama kulture u Srbiji. Počastvovan sam na toploj dobrodošlici u ovom muzeju koji poseduje znatnu kolekciju francuskih knjiga. Za nas je Luj XIV isto što i za Srbiju car Dušan. Jako sam srećan što se ova vredna povelja našla u važnom i prijateljskom muzeju kao što je Adligat. Nadam se da će u boljim vremenima, nakon pandemije, veliki broj ljudi videti ovu povelju i ostale vredne artefakte u Adligatu – kazao je Falkoni.

PROČITAJTE JOŠ: 

Marija Antoaneta: Lepota poroka najslavnije francuske kraljice

Veličanstveni Luvr: Godišnjica otvaranja uz puste hodnike i virtuelno razgledanje

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike