Klavir, violina i violončelo: Veličanstveni trio u tri čina

20.12.2020

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioce Gvarneriusa u toku sledeće nedelje očekuju tri sjajna koncerta

Klavir, violina i violončelo: Veličanstveni trio u tri čina
Copyright Pixabay

U utorak, 22. decembra od 16 časova, u okviru ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju”, solistički koncert održaće višestruko nagrađivani pijanista Leo Borisavljević koji će izvesti dela Skarlatija, Betovena, Šuberta i Šopena. Dan kasnije, u sredu 23. decembra, u 15 časova i 30 minuta, u okviru istog ciklusa, nastupiće violinistkinja Atanasija Stanišić koja će, uz klavirsku saradnju Katarine Nikolić, izvesti dela Prokofjeva i Šostakoviča, a kao gost koncerta, na sceni će im se pridružiti violončelista Stefan Gavrilović. U četvrtak, 24. decembra, takođe u 15.30, nastupiće pijanista Dejan Stošić, a na programu ovog koncerta su sonate Ludviga van Betovena.

Ulaz na sva tri koncerta je slobodan, uz obavezne rezervacije na [email protected] zbog ograničenog broja mesta.

Leo Borisavljević (Beograd,1993), je završio osnovne i master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi jednog od vodećih srpskih pijanista Vladimira  Miloševića. Trenutno je na muzičkom usavršavanju na Akademiji Leopold Mozart Zentrum u Augsburgu (Nemačka), u klasi renomirane  pijanistkinje i pedagoga Evgenije Rubinove. Pobednik je međunarodnih takmičenja „Šopen fest“ (Beograd, 2013), i „Boljšoj“ (Zlatna matrjoška), u okviru muzičog festivala na Mokroj Gori, (Kustendorf, 2015). Nastupao je u svim renomiranim salama u Beogradu i širom Srbije, u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izveo je 2015. godine Šopenov Klavirski koncert u e-molu sa  kamernim ansamblom „Vae Soli“, a 2016. u istoj dvorani je nastupio kao solista sa gudačkim ansamblom „Amoroso“. Ostvario je saradnju sa simfonijskim orkestrom „Stadtbergen“ (Nemačka) i dirigentkinjom Irene Anda. Sa njima je kao solista nastupio u izvođenju koncerta za klavir i orkestar „Rapsodija u plavom“ Dž. Geršvina (Augsburg 2019.). Isto delo izveo je sa Ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Katarine Božić u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u martu ove godine. Od 2018. Leo Borisavljević radi i kao profesor u školi klavira Ad Pianum u Minhenu.

Leo Borisavljević Promo/Gvarnerius

Atanasija Stanišić (1995.) violinu svira od svoje šeste godine. Trenutno je student master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Jasne Maksimović. Osvajala je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju prva nagrada na Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2010, prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola 2014, a dva puta je ponela zvanje laureata – na Muzičkom festivalu u Aranđelovcu 2014. i na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2015, godinu dana kasnije. Učestvovala je na festivalima Boljšoj, BEMUS, NIMUS, Bunt, Mokranjčevi dani, Arlem. Član je kamernih ansambala „Taurunum” i „Muzikon”. Učestvovala je na festivalu Atlantic coast u Portugalu 2016, kao i u projektu Beogradske filharmonije „Filhademija”. Kao solista  nastupala je u Kazinskoj dvorani u Mariboru, Crkvi sv. Sofije u Ohridu, Teatru del Akvia, u Fermu u Italiji, sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, i u drugim značajnim salama u Beogradu. Nosilac je nagrade „Olivera Đurđević“ Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.

Pročitajte još

Katarina Nikolić je rođena u Nikšiću 1997. godine. Osnovne akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Sinadinovića. Tokom svog školovanja pohađala je brojne majstorske kurseve kod renomiranih pijanista i pedagoga: Dejana Sinadinovića, Jokuta Mihailovića, Nevene Popović, Vedrane Kovač, Borisa Kraljevića. Osvojila je brojne nagrade: prva nagrada na Republičkom takmičenju mladih talenata Crne Gore u disciplini klavirski duo 2007, prva nagrada na takmičenju ,,Josip Slavenski“ u Novom Sadu 2012. (disciplina klavir solo), prva nagrada na Republičkim takmičenjima 2015. i 2016. (kamerni ansambl i solo klavir), prva nagrada na Međunarodnom takmičenju u Tivtu 2016. i laureat je na istom takmičenju 2018. godine. Nastupala je u sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Artget, Centru lepih umetnosti Gvarnerius i drugim značajnim scenama u Beogradu, kao i u svim značajnim dvoranam u Nikšiću i Podgorici. Nosilac je nagrade „Olivera Đurđević“ Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.

Atanasija Stanišić i Katarina Nikolić Promo/Gvarnerius

Dejan Stošić je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u  Beogradu u klasi profesorke Biljane Obradović. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je u klasi profesorke Mirjane Šuice-Babić, a magistrirao u klasi profesora Arba Valdme. Tokom školovanja, osvojio je više nagrada na državnim takmičenjima, nagradu iz fonda „Smiljka Uzelac“, Oktobarsku nagradu grada Beograda za učenike, nagradu Univerziteta umetnosti u Beogradu, nagrade iz fondova Fakulteta „Olga Mihailović“ i „Katarina Aćimović“.

Dejan Stošić/Promo Gvarnerius

Priredio je više solističkih koncerata i resitala kamerne muzike Beogradu, Pančevu, Šapcu, Subotici, Vrnjačkoj banji, Banja Luci. Nastupao je na Tribinama kompozitora, Memorijalu „Emil Hajek“, projektu Skupštine grada „Vizionarski Beograd“. Ostvario je snimke za Radio i televiziju Beograd. Radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora na Katedri za klavir, a bio je angažovan kao nastavnik i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike