Jelena Gavrilović i Vujke predstavili audio-knjigu "Božanstvena komedija"

12.02.2021

15:07

0

Kada recitujete stihove ovog veličanstvenog dela, ili uopšte kada govorite poeziju, morate dati krv, meso, strast, a najviše dušu, poručuju glumci

Jelena Gavrilović i Vujke predstavili audio-knjigu "Božanstvena komedija"
Copyright Promo / Irina Duplevskaja

Povodom obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (Firenca, 1265 – Ravena, 1321), Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavio je audio-knjigu “Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na trideset i tri jezika“, posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena, koja pruža širok izbor iz ovog speva na različitim jezicima, među kojima se nalazi i srpski.

Svi stihovi na srpskom preuzeti su iz prevoda Dragana Mraovića (“Božanstvena komedija”, četvrto izdanje, Beograd, Dereta, 2016), a odabrane odlomke izvode glumci Dragan Vujić Vujke, koji se istovremeno našao i u ulozi reditelja, i Jelena Gavrilović.

Promo / Božanstvena komedija

Na Fejsbuk stranici Italijanskog instituta za kulturu održano je uživo predstavljanje ovog projekta, a tom prilikom Vujke i Gavrilovićeva osvrnuli su se na svoje učešće u projektu i na to novo iskustvo u oblasti audio-knjige.

Oboje su istakli da je delo veoma kompleksno i da je glumački zadatak bio veoma zahtevan, kao i da je bila velika čast biti deo ovakvog projekta. Mediji i publika su imali priliku da postavljaju pitanja uživo i ostavljaju komentare, a izdvaja se jedan od utisaka da će ovo Danteovo delo uz audio izdanje biti posebno korisno novim generacijama.

Promo/Irina Duplevskaja

– Kada recitujete stihove ovog veličanstvenog dela, ili uopšte kada govorite poeziju, morate dati krv, meso, strast, a najviše dušu. Rezultate ćemo tek videti, odnosno čuti, a ovde smo bili zaista nesvesni u šta se upuštamo. Pobeđivali smo u nekim rundama našeg boks meča i jako smo zadovoljni što nas je Italijanski institut za kulturu odabrao za ovo iskustvo – kazao je Vujke.

Na početku prezentacije, Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu, zahvalio se celoj ekipi na radu, posebno glumcima, i najavio je da će ove godine biti novih zanimljivih umetničkih događaja povodom obeležavanja Danteovog jubileja.

Pročitajte još

Audio-knjiga “Od mračne šume do Raja” prati čitaoca kroz sva tri dela “Božanstvene komedije”, Pakao, Čistilište i Raj, i predstavlja jedinstveno sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ovog izvanrednog speva koji ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima.

Audio-knjiga dostupna je na različitim platformama – Deezer, Spreaker, Spotify…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike