Izložba u čast Lidije Pilipenko u Muzeju Narodnog pozorišta

26.03.2021

13:40 >> 13:41

0

Ceo svoj život posvetila je baletu i nacionalnom teatru u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja, a njen doprinos ovoj umetnosti je

Izložba u čast Lidije Pilipenko u Muzeju Narodnog pozorišta
Copyright Promo Narodno Pozorište

Izložba “Lidija Pilipenko” autorke Milene Jauković biće otvorena 30. marta u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

Ovom prilikom pored autorke govoriće upravnica nacionalnog teatra Ivana Vujić i direktor baleta Konstantin Kostjukov.

Zbog epidemiološke situacije broj prisutnih u Muzeju je ograničen.

Ceo svoj život, Lidija Pilipenko posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja, a njen doprinos ovoj umetnosti je neizbrisiv.

Igračku karijeru započela je još kao devojčica, učenica baletske škole koja se kasnije usavršavala u Londonu. Ceo svoj igrački staž provela je u Baletu Narodnog pozorišta, gde je vrlo brzo postala primabalerina. Igrajući u najznačajnijim naslovima, predstavljala je našu zemlju na najdostojanstveniji način, na mnogim scenama (Tokio, Atina, Lozana, Pariz…).

Pritnscreen/YouTube/RTS

U matičnom Narodnom pozorištu nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Začarana lepotica”… Posebno se pamti njena uloga u “Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu “Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.

Pročitajte još

Po završetku igračke karijere posvećuje se koreografskom pozivu i veoma brzo izbija na vodeće mesto. Posebnu inspiraciju je nalazila u delima domaćih kompozitora. Među njenim koreografijama u Beogradu, svakako su “Banović Strahinja” i “Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, te “Večiti mladoženja” i “Izbiračica” Zorana Mulića, u Novom Sadu. Vrhunac svoje koreografske karijere doživljava sa baletima “Samson i Dalila”, “Vaskrsenje” i “Dama s kamelijama”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike