Izložba “Quo vadis?“: Stepenice duše

06.12.2020

17:04 >> 17:06

0

Autor: Dejan Ćirić

U Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev Venac 19), do 14. decembra otvorena je 28. samostalna izložba slika Mile Gvardiol

Izložba “Quo vadis?“: Stepenice duše
Copyright Promo/Prodajna galerija Beograd

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je i doktorirala na Univerzitetu umetnosti na Interdisciplinarnim studijama. Izlagala je na 27. samostalnih i oko 250 grupnih izložbi u zemlji i regionu. Učesnica je međunarodnih slikarskih kolonija kao i festivala digitalne umetnosti. Nekoliko puta je nagrađivana za svoj rad. RTS je 2013. producirao dokumentarnu emisiju o Milinom stavralaštvu pod nazivom „Gvardiol-Mila Gvardiol“. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Promo/Prodajna galerija Beograd

– Nova serija slika plodnog likovnog opusa Mile Gvardiol pod nazivom “Quo vadis?” kao ključni motiv ima stepenice i potvrđuje fasciniranost autorke za savremeno, kako u formi tako i u izražaju. Biografski posmatrano Mila je predstavnica srednje generacije već afirmisanih beogradskih vizuelnih umetnika koja je u stalnom preispitivanju stvari i odnosa iz svoje najbliže okoline. Ona pre svega oseća a potom i prenosi, u različitim likovnim tehnikama, impresije iz njoj bliskog života dovodeći gledaoca pred odluku. Urbani motivi Milinih dela ne samo da fasciniraju zbog svoje kompleksnosti, grandioznosti i dimenzija nego i zbog magijske moći da nas opčine i uvedu u sliku tražeći od nas učešće. Ne možemo ostati indiferentni, naš pogled uvek nađe smer/pravac ili liniju koje će nastaviti da prati do samih ivica platna, pa i dalje… U delima “Quo vadis?” Mila nam nudi više mogućnosti: konstantno stremljenje ka višim nivoima, ciljevima i putevima, vraćanje na poznato i već viđeno ili pak nekretanje i ostajanje u sadašnjem vremenu. Ponekad je neminovno otići i korak unazad da bi se smelije zakoračilo u budućnost, “silazak” i stagniranje nisu nužno simboli degradacije i propadanja. Ukoliko instiktivno “pretrčite” Miline stepenice pogledom, nepogrešivo ćete znati koji je vaš put – ističe dr Miona Marta Marković, akademski slikar i istoričar umetnosti.

PROČITAJTE JOŠ: Kamen u rukama Bisenije Tereščenko: Mozaik je čudesna alegorija života – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike