Ekskluzivna izložba u Galeriji ’73: Grafike koje slave radost života

02.12.2020

07:39 >> 12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka 175 grafika trajaće do 15. decembra

Ekskluzivna izložba u Galeriji ’73: Grafike koje slave radost života
Copyright Promo/Zoran Milovanović

Posle gotovo decenije od smrti našeg uglednog grafičara i slikara Živka Đaka (1942-2011), profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, beogradska publika će imati ekskluzivnu priliku da sagleda bogat umetnički opus ovog umetnika, na izložbi pod nazivom „175 grafika“,  koja će biti otvorena od četvrtka 3. decembra, u 16 časova u Galeriji `73.

O umetničkom stvaralaštvu Živka Đaka, u tekstu za katalog Boško Stepanović, istoričar umetnosti, između ostalog je istakao: „Živko Đak je bio slikar, crtač i grafičar, ali najveći doprinos srpskoj umetnosti dao je u grafici služeći se svim tehnikama uključujući i, istina retko, sito štampu kao prvi srpski grafičar. Zanatska veština i odmeren smisao za kompoziciju činili su ga grafičarem prvog reda. On je bio majstor akvatinte koju je kombinovao sa mecotintom i bakropisom, i u kojoj je pronalazio preduslove za realizaciju svojih glavnih likovnih ideja. Sočnost crnih, zrnastih površina, tonske i slikarske vrednosti, forme koje poprimaju kaligrafski jasne obrise i sumračna svetlost glavna su obeležja i vrednosti njegovih grafika. U jednom periodu stvaralaštva, supstanca medija postala je višeznačna. Tu novinu kroz koju vidimo kako se proširuju biće i granice medija, imaju grafike odbačenih premeta koje odlikuju elementi grafike (suvi žig) i crteža/akvarela. Ovaj stvaralac odnegovao je nov vid figuracije u srpskoj grafici. Opredeljujući se za krajnju esencijalnost metafizičkog prizora sa modernom simbolikom, on stvara kompleksne kompozicije uprošćenog i jedinstvenog crteža.“

Promo/Zoran Milovanović

Živko Đak je rođen 4.1.1942. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Boška Karanovića 1968.  Usavršavao se na Central School of Arts 1969. u Londonu. Godine 1970. završava postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1968. godine. Studijska putovanja ostvario je  Italiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rusiji. Bio je član je Akademije nauka i umetnosti „Tomaso Campanella” u Rimu.

Dela Živka Đaka čuvaju se u Muzeju savremene umetnosti, Naronom muzeju i Muzeju grada Beograda, Zbirci „Albertina“ u Beču, Kraljevskoj biblioteci u Briselu, Viktorija i Albert muzeju u Londonu, Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Modernoj galeriji u Ljubljani, Kabinetu grafike „JAZU“ u Zagrebu i mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Promo/Zoran Milovanović

Đak se na našem umetničkom prostoru pojavio naglo i autoritativno. Odmah po završetku Akademije izlagao je u Grafičkom kolektivu. Od tada je grafike i slike izlagao zajedno, ali je više bio okrenut grafici, kao svojoj osnovnoj vokaciji. Bio je tipičan predstavnik svoje generacije, koja je otvorila put ne samo novoj figuraciji, već i mnogim drugim idejama i procesima, koji su bili prisutni na likovnoj sceni sedamdesetih godina prošlog veka.

Kao posebna, autentična pojava, Đak će ostati upamćen kao prefinjeni crtač fine poetske opservacije, duhovit i blago ironičan. Svoje slike i grafike svodio je na humorne komponente kazivanja, koje slave radost življenja. Do penzionisanja bio profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Dobitnik je posebnog priznanja za doprinos umetnosti i kulturi Srbije. Preminuo je 2. januara 2011. godine u Novom Sadu.

Izložba će trajati do 15. decembra, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno. Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, koje će biti emitovano putem lajv strima na Fejsbuk stranici Galerije`73.

PROČITAJTE JOŠ: Beogradski počasni krug Alana Forda – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike