„Grudi“ za Oskara; Dubravka Drakić za 24sedam: Objektivna radost, subjektivna teskoba

21.11.2020

12:07 >> 12:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Ostvarenje rediteljke Marije Perović zvanični je crnogorski kandidat za najprestižniju filmsku nagradu na svetu, u kategoriji Najbolji strani film

„Grudi“ za Oskara; Dubravka Drakić za 24sedam: Objektivna radost, subjektivna teskoba
Copyright Promo/Grudi

Film „Grudi“ nas vodi u Nikšić, na proslavu 25 godina mature i prati tri drugarice koje se susreću u svom rodnom gradu tim povodom. Ana, Zorka i Jelena sada žive u tri države nastale raspadom Jugoslavije, i sve imaju različite ali važne probleme s grudima. Fuki, njihov šarmantni i delinkvenciji sklon školski drug, sa sve tri prijateljice ima i još ponešto. Tokom tri zajednička dana svima će im se promeniti životi. Šest meseci kasnije, jedan dan, kao epilog, pokazaće krajnje ishode na njihovom putu samoostvarenja.

Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva – tempo života, trku za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podršku, generacijski sukob i želju za boljim životom.

Promo/Vidoje Manojlović

Poznata crnogorska glumica Dubravka Drakić, koja, osim što je producent, u ovom filmu tumači jednu od naslovnih uloga, a uskoro ćemo je gledati i u seriji „12 reči“, za naš portal prenosi impresije povodom nominacije:

– Čast mi je što smo odabrani kao crnogorski kandidat za nominaciju za Oskara, a istovremeno, u ovim okolnostima pandemije, sve mi djeluje kao paralelna realnost. To je kao objektivna radost, a subjektivna tjeskoba, pa se smjenjuju. Ono na šta sam ponosna, jeste ponovna aktuelizacija priče koja odiše toplinom i emocijom zahvaljujući sjajnoj ekipi i saradnicima koji su uložili puno strpljenja i ljubavi u projekat „Grudi“. Hvala im – ističe Dubravka.

Promo/Vidoje Manojlović

Film “Grudi” imao je svetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu u Herceg Novom, nakon čega je ostvario veliki uspeh na mnogim regionalnim, evropskim i svetskim festivalima, osvojivši značajne nagrade: Filmski festival Herceg Novi; Seanema filmski festival, Ulcinj; Cottbus International FF, Nemačka; BANEFF festival, Stokholm; SEE festival, Pariz; Valjevski filmski susreti; Tirana International Film Festival; Balkan Panorama Film Festival, Izmir; Filmski festival u Puli; Balkan Film Festival, Rim; 6th Herat International Women’s Film Festival, Avganistan; Filmski festival u Trebinju; Avantura Film Festival, Bihać; Festival SIMFEST, Rumunija; Festival filmske glume, Mostar; 55. Filmski susreti, Niš; 45. Mojkovačka filmska jesen – festival glumca.

Promo/Grudi

Glavne uloge u ovom sjajnom otvarenju za koji su scenario pisale Vladislava Vojnović i Marija Perović, pored Dubravke Drakić tumače i Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Nada Šargin, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović i mnogi drugi. Režiju potpisuje Marija Perović.

PROČITAJTE JOŠ: Dubravka Drakić: Umetnost je na margini, a popularni su političari i zvezde rijalitija

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike