Geca Kon: Život kao roman sa tragičnim krajem

02.08.2021

18:36 >> 19:35

0

Osim po velikoj izdavačkoj delatnosti bio je poznat i po velikoj novčanoj podršci književnicima i svim vrednijim kulturnim institucijama

Geca Kon: Život kao roman sa tragičnim krajem
Copyright Knjižara Geca Kon / ATA Images/Antonio Ahel

Čuveni srpski knjižar i izdavač Geca Kon rođen je na današnji dan u Čongradu u Habzburškoj monarhiji 1873. godine.

Rođen je kao Gejza u mađarskom delu Austrougarske, od oca rabina Bernarda Kona i majke Lujze, u poznatoj aškenaskoj porodici. Nakon njegovog rođenja porodica se seli u Zemun, gde je otac bio učitelj, a Geca pohađa Trgovačku školu – knjižarski smer. Zatim ide u gimnaziju u Novom Sadu, ali 1889. godine prekida školovanje i zapošljava se u knjižari Fridriha Breslauera u Beogradu. Godine 1894, vraća se u Novi Sad gde prvo uči zanat, pa postaje pomoćnik i na kraju radi kao poslovođa u knjižari Arse Pajevića. Kod Pajevića u knjižarskoj radnji na početku Dunavske ulice, proveo je daroviti Gejza punih sedam godina.

Godine 1901, postaje srpski državljanin – kao Geca, i u Beogradu otvara knjižaru za srpsku i stranu književnost u Knez Mihailovoj ulici br. 1. pored Grand hotela.

Oko njega se okupljaju istaknuti književnici i drugi intelektualci tog doba, saradnici Srpskog književnog glasnika: Slobodan Jovanović, Branislav Nušić, Andra Gavrilović, Jaša Prodanović, Božidar Kovačević, Miloš Crnjanski i mnogi drugi.

Geca Kon / Wikipedia

Zbog kalendara Ratnik, u kojem se veličaju pobede srpske vojske nad austrougarskim trupama, okupacione vlasti 1916. godine hapse i internišu Gecu Kona u jednom koncentracionom logoru kod Nežidera u Gradišću. Knjižara je zatvorena, a knjige na ruskom, engleskom i francuskom jeziku su javno spaljene.

Posle Prvog svetskog rata, Geca Kon uspešno nastavlja svoj rad. Prilikom osnivanja prvog udruženja srpskih knjižara 1921. godine izabran je za potpredsednika, a 1929 i 1932. godine za predsednika udruženja. Te 1929. godine izdaje 2000. knjigu.

Godine 1934, objedinjuje svoju knjižaru i radnju za prodaju laboratorijskog materijala svog zeta Franje Baha u Knez Mihailovoj 8 i tu osniva “Izdavačko preduzeće Geca Kon A. D.” Najveću izdavačku produkciju ostvario je u periodu između 1930. i 1940. godine, objavljujući preko 200 naslova u toku jedne godine. 1935. godine, Konova knjižara bila je na prvom mestu u Beogradu po broju izdanja, među kojima su najzastupljeniji bili udžbenici.

Knjižara “Geca Kon” ATA Images/Antonio Ahel

Stekao je veliko bogatstvo i sagradio vilu u Dobračinoj ulici br. 30. Posedovao je prvi luksuzni automobil u Beogradu i čak ga je pozajmljivao vlastima Kraljevine Jugoslavije u reprezentativne svrhe, na primer prilikom posete predsednika Čehoslovačke Edvarda Beneša (1937).

Osim po velikoj izdavačkoj delatnosti, Geca Kon je bio poznat po velikoj novčanoj podršci književnicima i svim vrednijim kulturnim institucijama.

Osnovao je 5. novembra 1933. godine “Akademiju sedam umetnosti”, kao novčanu nagradu, koja se dodeljivala svake godine jednom književniku ili umetniku. Veliki deo sredstava uložio je u popularisanje dela domaćih pisaca kroz biblioteke “Naša knjiga”, “Zlatna knjiga”, “Srpski narod u 19. veku”, kao i kroz one vezane za školsku lektiru.

Knjižara “Geca Kon” ATA Images/Antonio Ahel

O njegovom dobročinstvu svedoči i književnik Božidar Kovačević:

– Od svoje zarade on je više nego iko pomagao domaću književnost. Piscima čije knjige nisu najbolje išle davao je pristojne honorare, kao i siromašnim, da bi mogli nesmetano, oslobađajući se napornog novinarskog rada, da ostvare zamišljena književna dela. Pesniku Dragoljubu Filipoviću za patriotsku zbirku “Kosovski božuri”, Kon je nekoliko puta platio honorar da bi ga materijalno pomogao jer je, stvarno, živeo u velikoj oskudici.

Po nemačkoj okupaciji Srbije 1941, uprkos brojnim upozorenjima i dojavama od strane prijatelja i poznanika, Geca Kon odbija da napusti Srbiju. Šestog aprila sa porodicom beži iz Beograda u Vrnjačku banju, gde je ubrzo uhapšen; prvo biva zatočen u Beogradu, pa potom u Beču.

Gecu Kona i njegovu porodicu ubio je nemački okupator 1941. godine. Mesto Gecinog stradanja nije poznato. Pretpostavlja se da je streljan u bečkom zatvoru ili pri kasnijem isleđenju u Gracu. Jedino je njegov drugi zet, Leopold Hercog izbegao streljanje; svi ostali članovi porodice: žena Lujza Vajs, ćerke Elvira i Malvina, zet Franjo Bah, kao i dva unuka, streljani su kod mesta Jabuka blizu Pančeva, u jesen 1941. godine.

Knjižara “Geca Kon” ATA Images/Antonio Ahel

Celokupna imovina im je zaplenjena: kuće u Dobračinoj 30 i Sremskoj 4, dva stana u ulici Strahinjića Bana, knjižara i jedna radnja u Knez Mihailovoj, kao i plac na Dedinju (gde će posle rata ministar Jovan Veselinov podići vilu, u koju će se kasnije useliti predsednik Slobodan Milošević). Najvredniji deo knjižnog fonda prenesen je u Nacionalnu biblioteku u Beču.

Izdavačku kuću je 1942. godine preuzelo nemačko preduzeće Jugoistok (Südost), koje je okupator koristio za širenje političke propagande. Posle oslobođenja, 14. decembra 1944. godine, preduzeće je pretvoreno u Izdavačko preduzeće Prosveta.

Pročitajte još

Zahvaljujući knjižnom fondu od preko pet hiljada izdatih naslova iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva, Geca Kon je još uvek prisutan na tržištu knjiga.

Geca Kon je za života objavio veliki broj knjiga, po 200 naslova godišnje, a 1925. godine izdao je 160 naslova.

Zamislio je i uobličio seriju dečjih knjiga “Zlatna knjiga” i “Plava ptica”, seriju “Školski pisci”, biblioteku strane knjige Plejada i filozofsku biblioteku Karijatide.

Edicija “Plava ptica” smatra se najboljom edicijom knjiga za decu ikada objavljenom na srpskom jeziku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike