Filmski spektakl epskih razmera u Kinoteci: Impresivne bitke na moru

11.06.2021

08:31 >> 08:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Na repertoaru su oba dela biografskog ostvarenja slavnog sovjetskog reditelja Mihaila Roma

Filmski spektakl epskih razmera u Kinoteci: Impresivne bitke na moru
Copyright Film "Admiral Ušakov" Promo/Kinoteka

U okviru 23. Festivala nitratnog filma danas će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazana oba dela biografskog filma „Admiral Ušakov“ i „Brodovi napadaju utvrđenja“, koje je 1953. godine snimio slavni sovjetski reditelj Mihail Rom. Projekcije počinju u 18.15 i 20.15.

Fjodor Ušakov je bio zaslužan za ustanovljenje ruskih granica na jugu i hegemoniju na Crnom moru, čime je presečena dotadašnja turska dominacija, krajem 18. i početkom 19. veka. Njegova filmska biografija je epski film, monumentalnih razmera, snimljen u čuvenom „sovkoloru“, sa impresivnim scenama bitaka na moru i dobro izvedenom scenografijom. Treba istaći i vrhunsku muziku Arama Hačaturjana, kao i sjajnog Ivana Perverzeva u naslovnoj ulozi.

Film “Brodovi napadaju” Promo/Kinoteka

Filmovi se mogu gledati i zasebno. Prvi deo počinje 1780. kada Ušakov, u to vreme kapetan carske jahte, dobija uputstva od vrhovnog komandanta Potemkina za izgradnju Crnomorske flote. Posle savladavanja mnogih izazova – pobune izgrednika, kuge, požara u brodogradilištu koje je zapalio špijun, Ušakov sa flotom 1786. kreće na prvo trenažno putovanje i teoretski razrađuje svoje ideje na polju taktike pomorskih borbi.

Film “Admiral Ušakov” Promo/Kinoteka

U drugom delu viceadmiral Ušakov 1798. godine vodi rusko-tursku eskadru, udara na francuske snage na Jonskim ostrvima i pobeđuje. U isto vreme, s britanske strane se planira sabotaža protiv Ušakovljeve eskadre. Ovaj deo filma bavio se idejom patriotizma i narodnosti, vojničke časti i pokazao učešće admirala u ratu s Napoleonovom Francuskom na Sredozemnom moru. U akcionom smislu još bogatija istorijska freska nego u prvom delu, naročito je efektna sa scenama bitaka kod ostrva Vida i Krfa.

Pročitajte još

Iako je savremena ruska kritika napadala film zbog didaktičnosti i viška istorijskih informacija koje izgovara narator, kao i izvesnih dramaturških i ideoloških problema (snimljen je na samom kraju Staljinove ere), nameće se utisak da je u pitanju ambiciozno i bogato delo, koje se može porediti s najboljim holivudskim i zapadnim filmovima vezanim za događaje iz te epohe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike