"Filmski klasici – 55 godina praške škole": Tri dana najboljih domaćih ostvarenja na velikom platnu

18.05.2021

10:32 >> 10:22

0

U bioskopima će biti prikazane digitalno restaurisane verzije filmova Varljivo leto ’68 Gorana Paskaljevića, Nešto između Srđana Karanovića i Nacionalna

"Filmski klasici – 55 godina praške škole": Tri dana najboljih domaćih ostvarenja na velikom platnu
Copyright Promo / Filmski klasici

Od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije na repertoaru će biti ciklus filmova “Filmski klasici – 55 godina praške škole”. Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije filmskih klasika “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića, “Nešto između” Srđana Karanovića i “Nacionalna klasa do 785 ccm” Gorana Markovića.

Organizator ovog ciklusa je Mreža kinoprikazivača Srbije, čiji je cilj da skrene pažnju na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom sedamdesetih i kasnije, širom sveta, proslavili našu kinematografiju. Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Izbor je napravljen od filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani. Program “Filmski klasici – 55 godina praške škole” realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

Promo / Filmski klasici

Ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar Filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar Film.

Pročitajte još

Ova produkcijska kuća je je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bila susretište preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike