Sećanje na Gorana Paskaljevića: Tamo gde život prestaje, počinje film

24.04.2021

18:42 >> 12:34

0

Slavni reditelj rođen je na današnji dan 1947. godine, a zauvek će ostati upamćen po kultnim ostvarenjima Čuvar plaže u zimskom periodu, Tuđa Amerika, Ta

Sećanje na Gorana Paskaljevića: Tamo gde život prestaje, počinje film
Copyright Goran Paskaljević ATAImages/Stefan Tomašević

Slavni reditelj Goran Paskaljević rođen je na današnji dan 1947. godine. Nažalost, prerano nas je napustio 25. septembra prošle godine, a da nije uspeo da snimi film koji je želeo i planirao “Mačiji plač” i sigurno bi još mnogo toga ostvario što bi se upisalo u istoriju kinematografije.

U izdanju “Službenog glasnika” sutra će iz štampe izaći roman o njemu – “Plač mačke božije” Đorđa Sibinovića, književnika i rediteljevog dugogodišnjeg prijatelja, koji je potpisivao i scenario za nesnimljeni film.

Govoreći o knjizi, Petar Arbutina iz “Službenog glasnika”, između ostalog, kaže:

– Tamo gde život prestaje, počinje iluzija, film i umetnički objektivizovana želja da sve bude lepše i šarenije. Na tom putu se zagubi i istina, postane nevažna, želja da se stvari vide lepše, nemoć i strah od susreta s bolom, potisne je daleko u zaborav, u nesvesno. Ali šta ako stvarnost postane veća od tog stereotipa, šta ako istina neće da se povuče, a bol postaje sve veći i stvarniji? Tada, kao u ovoj knjizi, život napravi drugačiju filmsku podelu u kojoj se stvarno živi i umire, bez srećnog kraja i setnih pogleda u sumrak dok odjavna špica polako curi – piše i dodaje:

Antonio Ahel/ATAImages

– Đorđe Sibinović je napisao knjigu o prijateljstvu i prostorima gde se ono najbolje vidi. To su ona mesta gde volimo bliske ljude uprkos i u inat svemu i gde neminovno postajemo deo tuđeg bola i nesreće. Ne postoje tuđe sreće i tuđe tuge, postoji samo jedan život u kome se sve dešava u istoj ravni i istoj sudbini. Ako zatvorimo oči, nećemo videti, ali ćemo biti viđeni. Ovo je roman o ljudima koji gledaju u tamu jer više ne veruju svetlu. O veri koja se suprotstavlja Božijim zakonima, ne zbog pobune, već zbog snage ljubavi. Zato je život najuzvišenije stvaranje i zato je svaka magija koja slika i govori drugačije – laž – ističe Arbutina, a piše “Blic“.

Srpski reditelj i scenarista, Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini u Parizu.

Upisao se u istoriju čuvenim filmovima “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Tuđa Amerika”, “Tango Argentino”, “Varljivo leto 68”, “Bure baruta”…

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji, zajedno sa Lordanom Zafranovićem, Goranom Markovićem, Rajkom Grlićem i Srđanom Karanovićem.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Antonio Ahel/ATAImages

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta”; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vreme čuda”, a časopis “Varajeti” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Pročitajte još

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Srpski reditelj i scenarista dobitnik je nagrade “Živojin Žika Pavlović” Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a priznanje je trebalo da mu bude uručeno na svečanom otvaranju manifestacije ove godine. Umesto toga publika mu je posvetila gromoglasan aplauz i večnu zahvalnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike