Fest: Nagrada "Beogradski pobednik" za tri velika umetnika

27.04.2021

10:46 >> 13:22

0

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić je najavio bogat program - 18 filmova u takmičarskom, 71 premijerno ostvarenje, 10 filmskih klasika iz duge istorije fes

Fest: Nagrada "Beogradski pobednik" za tri velika umetnika
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Na otvaranju 49. Međunarodnog filmskog festivala Fest, koji će se održati od 7. do 16. maja, u Sava Centru biće prikazan britanski film “Veliko iskopavanje” u režiji Simona Stouna sa Rejfom Fajnsom u glavnoj ulozi, a prestižna nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnost ove godine pripala je glumcu Radetu Šerbedžiji, reditelju Puriši Đorđeviću i čuvenom scanografu Miljenu Kreki Kljakoviću o kome će biti i prikazan  dokumentarac “Kreka, lovac na snove”.

ATAImages/Antonio Ahel

Organizatori festivala su na današnjoj konferenciji za medije, istakli da, zbog aktuelne epidemiološke situacije, ne mogu unapred govoriti o gostima ovogodišnjeg izdanja, ali da će uoči otvaranja javnost biti obaveštena.

– Uopšte održavanje Festa je pravi podvig u ovim trenucima, svečanosti i pompe, na koje je publika navikla, nažalost neće biti, ali važan je kontinuitet. Atmosfera će biti radna, puna entuzijazma i optimizma i u skladu sa sloganom “Povratak u budućnost”. Gledaćemo filmove, navijaćemo za filmove i bioskope koji su pretrpeli psihološki i ekonomski udar i postali kolateralna šteta kovida  – kazao je gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Ivan Karl.

Promo / Željko Sinobad

On je istakao da će se zbog aktuelnih mera ove godine Fest održavati na samo četiri lokacije – Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine i Cineplexx Galerija Belgrade, a da će kapacitet biti do 500 ljudi u većim salima i 250 u manjim.

– Važan je kontinuitet rada Festa, jer ono što su Kanski, Venecijanski ili Berlinski festival u evropskim okvirima, to je Fest na teritorijama Zapadnog Balkana. On je najveći i najstariji festival i zato moramo da ga sačuvamo. Nadamo se da ćemo sledeći, jubilarni 50. Fest organizovati onako kako planiramo. To će biti veliki ispit i kruna uspeha i napora za sve nas – zaključio je Karl.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić je najavio bogat program – 18 filmova u takmičarskom, 71 premijerno ostvarenje, 10 filmskih klasika iz duge istorije festivala, 20 debitanskih filmova, 19 filmova koje su žene režirale, 8 ostvarenja sa LGBT tematikom…

Kao što smo već pisali, u okviru programa biće prikazni i nominovani i nagrađeni filmovi sa ovogodišnjeg “Oskara”, a među filmskim zvezdama koje će prodefilovati velikim platnom Sava centra su između ostalih i Džoni Dep, Olivija Kolman, Kejt Vinslet, Žilijet Binoš, Tilda Svinton, Entoni Hopkins i mnogi drugi…

Pročitajte još

– U okviru programa, koji je objavljen na sajtu, naći se veliki tematski dijapazon koji filmovi obrađuju. Nekoliko njih koje ne smete propustiti su svakako oni koji govore o životima ili delovima života istorijskih ličnosti koje su zadužile ovaj svet. Među njima su film o sestri Karla Marksa, zatim o Petru Hektoroviću, Rajneru Verneru Fasbinderu, Selindžeru i mnogim drugim… Nema društvene teme ili aktuelnosti koja nije zastupljena, od onih koje će izgledati na prvi pogled bezazleno, a pokazati mračnu i tešku pozadinu, do pedofilije, beskrupulozne želje za vlašću i moći, do intimnih priča i života običnih ljudi, ali i onih slavnih – najavio je Pantelić.

Promo / Željko Sinobad

Ovom prilikom predstavio je i članove žirija Glavnog takmičarskog programa i takmičarske selekcije “Fest fokus”, kao i žirija za dodelu Nagrade “Nebojša Đukelić” za film koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma. Glavni žiri čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović. Žiri programa “Fest fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade “Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Pantelić se osvrnuo i na ostvarenje koje će otvoriti Fest 7. maja u Sava centru “Veliko iskopavanje”.

– Želeo bih da se zahvalim Miomiru Koraću, profesoru, direktoru Arheološkog instituta i rukovodiocu projekta Viminacijum, koji je sa svojim timom došao do neverovatnog otkrića. U blizini Kostolca sa timom je pronašao drevna plovila, od kojih su neka iz prvog veka pre naše ere, neka iz 15, a neka iz 7. veka. Zašto je bitan taj 7. vek? Pa, zato što upravo iz tog perioda plovilo koje arheolog Bejzil Braun, koga igra Rejf Fajns, pronalazi u filmu Sajmona Stouna “Veliko iskopavanje”. Tako je stvarnost na našim prostorima učinila tematiku filma aktuelnom – otkrio je Pantelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike