Šerbedžijina mala, intimna priča o Balaševiću: Bilo je to naše dečaštvo i izraz uzajamnog prijateljstva…

28.02.2021

10:39 >> 14:56

0

Eto, Baćo…došao sam da ti otpevam jednu pesmu… I otpevao mi je onu koju je napisao za mene Onaj ludi Šerbedžijin sin...

Šerbedžijina mala, intimna priča o Balaševiću: Bilo je to naše dečaštvo i izraz uzajamnog prijateljstva…
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Rade Šerbedžija objavio je sinoć na svojoj zvaničnoj stranici priču o Đorđu Balaševiću i njihovom dugogodišnjem prijateljstvu koju je naslovio “Pismo iz Londona” po istoimenoj pesmi, a mi je prenosimo u celosti:

“Još smo svi potreseni nenadanim odlaskom našeg Đoleta. I ja sam ovih dana dosta govorio i pisao o tom našem velikom pesniku i prijatelju. Ovom prilikom, želim da podelim sa vama jednu malu, intimnu priču između nas dvojice…

Bilo je to negde sredinom devedesetih u Londonu, kada smo moj prijatelj Zlatko Arslanagić – Zlaja i ja snimali album “Zaboravi”. Bile su to uglavnom moje i Zlajine pesme. Snimali smo u malom studiju kod Zlajinoga prijatelja iz Sarajeva Srđana Kurpjela. Bili smo tada u našem zajedničkom egzilu i muzika i poezija su nam bile glavna duhovna hrana i veza sa našom izgubljenom domovinom. Jedna od pesama se zvala “Pismo iz Londona”. Bilo je to pismo našem drugaru Đorđu Balaševiću.

Đorđe Balašević ATAImages/Antonio Ahel

Nekoliko godina kasnije, otpevao sam tu pesmu na mom prvom koncertu u Sava Centru u Beogradu. I posle na mojim koncertima sam je često pevao… Pre jedno desetak godina, na jednom od mojih već tradicionalnih novogodišnjih koncerata, iznenada se pojavio iza mene na sceni Đorđe Balašević sa svojim legendarnim pijanistom Dujom.

– Eto, Baćo…došao sam da ti otpevam jednu pesmu…

I otpevao mi je pesmu koju je napisao za mene “Onaj ludi Šerbedžijin sin”… Publika je bila oduševljena tim njegovim iznenadnim uskrsnućem, a čini se da se i njemu to svidelo, jer je par godina to praktikovao, te me nenadano i nenajavljeno posećivao na mojim koncertima u Beogradu i Novom Sadu… Bilo je to nekakvo naše dečaštvo i izraz uzajamne ljubavi…

Tako mi je na jednom koncertu došao na scenu i doneo mi scenario za svoj film koji je pripremao… Rekao je:

– Znam da si ti zauzet snimanjem filmova po belome svetu, ali ja ne mogu da zamislim bolju podelu za Vasu Ladačkog od tebe.

– Pa Djole – rekao sam ja – Zar ne kažeš ti u jednom stihu o Vasi Ladačkom, “Mlad je bio kažu i kad je umro…”

– Ta idi, još si ti čisti deran – rekao je šeretski se smešeći i predao mi scenario u ruke…

Usput mi je još i otpevao….”Znate l’ priču o Vasi Ladačkom…”

Đole, deran, naš…”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike